Радикална промяна в социалната система на Англия. Сунак спира парите за милиони безработни. Нервните на работа

Обезщетенията за безработица ще бъдат спрени, ако неработещите не си намерят работа в рамките на една година.  Това заяви премиерът на Великобритания Риши Сунак. Той представи най-голямото от поколение насам преструктуриране на системата за социално подпомагане. Министър-председателят заяви, че е твърдо решен да попречи на хората да получават социални помощи като „избор на начин на живот“, пише Daily Mail

Като очерта нова „морална мисия“ за връщане на британците на работа, премиерът заяви също, че твърде много млади хора, които се оплакват от психични заболявания като тревожност и депресия, са „отписани“ (от трудовия пазар), и трябва да им се помогне да си намерят работа.

Това означава, че повече от 420 000 души, които са класифицирани като болни или инвалиди, ще бъдат помолени да си потърсят работа за първи път, уточнява изданието.

Коментарите на Сунак предизвикаха яростна реакция от страна на благотворителните организации за хора с увреждания. Но той заяви, че е „справедливо“ да се очаква от хората, които са в състояние да работят, да се заемат с работа, като добави, че ходенето на работа „всъщност може да подобри психическото и физическото им здраве“.

Премиерът предупреди трайно безработните, че няма да им бъде позволено да се задържат с години „на улицата“. Официалните данни показват, че половин милион трудоспособни хора са без работа от шест месеца, а повече от четвърт милион са без работа от повече от година.

Премиерът заяви, че „няма причина тези хора да не работят, особено когато има почти един милион свободни работни места“.

Той заяви, че след 12 месеца на хора без работа помощите им ще бъдат напълно отнети, ако те не спазват условията на Бюрото по труда, като например да приемат предлаганата работа.

Сунак отхвърли опасенията, че този ход може да остави хората без препитание, заявявайки, че подтикването на хората към работа ще им осигури по-добро финансово положение със средно 7000 лири годишно. Той добави: „Тези хора могат да се възползват от огромна подкрепа и няма медицински причини да не могат да работят, но в момента половин милион от тях получават обезщетения от много дълго време. Много се притеснявам, че това ще се превърне в избор на начин на живот. Това е основен въпрос на справедливост.“

Броят на хората, които се считат за „икономически неактивни“, след като са получили дългосрочни обезщетения за болест в Обединеното кралство, е скочил с една трета от началото на пандемията и сега е зашеметяващ – от 2,8 милиона. Близо половината от тях са изписани с депресия, тревожност или нервност.

В речта си Сунак заяви, че след пандемията „нещо се е объркало“, тъй като твърде много млади хора са преминали на социални помощи и бюджетът за обезщетения е „финансово неустойчив“. Той предупреди, че не бива прекалено много да се третират, като медицински проблем  „ежедневните предизвикателства и тревоги“ и заяви, че очакваното увеличение на разходите за обезщетения през следващите години е „неустойчиво“.

Оценката на работоспособността, която определя правото на обезщетения за инвалидност, също ще бъде реформирана, което ще принуди 424 000 души, които в момента са болнични за неопределено време, да си търсят работа. Сунак заяви, че „от хората с по-леки психични заболявания трябва да се очаква да се включат в системата на труда“.

Премиерът потвърди, че личните лекари могат да бъдат лишени от възможността си да отписват хората от работа, като отговорността за издаването на така наречените „бележки за работоспособност“ ще бъде възложена на екипи от „специализирани професионалисти в областта на труда и здравеопазването“.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!