Си Дзинпин се ангажира с намиране на решение за край на войната в Украйна

Китай възнамерява да работи с Франция и цялата международна общност за намиране на начини за разрешаване на украинската криза. Това написа китайският президент Си Дзинпин в колонка за вестник Le Figaro

„Надяваме се, че мирът и стабилността скоро ще се върнат в Европа. Възнамеряваме да работим с Франция и цялата международна общност, за да намерим правилните начини за разрешаване на кризата“, пише китайският лидер.

Според него Китай „не е причината за тази криза, страна или участник, но винаги е играл конструктивна роля в насърчаването на мирно разрешаване“. „Многократно съм призовавал за спазване на целите и принципите на Хартата на ООН, зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни, като се вземат предвид легитимните интереси на сигурността на различни страни и настоявам за недопустимостта на използването на ядрени оръжия“, каза Си Дзинпин.

Председателят на КНР добави, че Китай е „предоставил хуманитарна помощ на Украйна, а специалният пратеник на държавата е извършил няколко пътувания до страните в този конфликт. Той също така пише, че Пекин „разбира шока, който украинската криза предизвиква сред европейците“.

Си Дзинпин пристигна във Франция в неделя на държавно посещение за отбелязване на 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. По време на посещението китайският лидер, освен украинския конфликт, ще обсъди с френския президент Еманюел Макрон ситуацията в Близкия изток, търговските въпроси, сътрудничеството в областта на науката, културата и спорта, както и проблемите на климата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!