ВАЖНО: Asia Times: Франция официално изпрати първите си войски в Украйна. Военна хроника: Първата битка вече е факт

Руски десантчици са се сражавали днес с войници от Френския чуждестранен легион. Това съобщава телеграм каналът „Военна хроника“, като се позовава на източници, запознати със ситуацията, пише RG.ru

Сблъсъкът, според наличната информация, е станал в горското стопанство, на южните подстъпи към Часов Яр. Твърди се, че Френският чуждестранен легион е претърпял загуби до 7 души.

Отбелязва се, че първоначално се е планирало подразделението да бъде използвано за отбраната на Славянск, но то е било прехвърлено в Часов Яр, където ситуацията за ВСУ се влошава от ден на ден, допълва медията

По-рано бившият помощник на заместник-министъра на отбраната на САЩ Стивън Брайън заяви, че бойците на Чуждестранния легион са пристигнали, за да подкрепят 54-та отделна механизирана бригада на ВСУ във временно контролирания от Киев Славянск.

„Те бяха наети от 3-ти пехотен полк, който е едно от основните подразделения на френския Чуждестранен легион“, отбеляза той.

Първата група легионери, според Брайън, е наброявала около 100 души.

Франция официално изпрати първите си войски в Украйна. Те пристигнаха в подкрепа на украинската 54-та отделна механизирана бригада в Славянск. Войниците са формирани от 3-ти пехотен полк на Франция, който е един от основните елементи на Чуждестранния легион“, това пише Asia Times.

Първоначалната група френски войници наброява около 100 души. Това е само първият транш от около 1500 войници от Френския чуждестранен легион, които трябва да пристигнат в Украйна.

Тези войски са изпратени директно в зона на горещи бойни действия и имат за цел да помогнат на украинците да устоят на руското настъпление в Донбас. Първите 100 са специалисти по артилерия и наблюдение.

От месеци френският президент Еманюел Макрон заплашва да изпрати френски войски в Украйна. Той намери малка или никаква подкрепа от страните от НАТО освен подкрепата от Полша и балтийските държави. Твърди се, че САЩ се противопоставят на изпращането на войници от НАТО в Украйна (освен като съветници).

Един от въпросите, които веднага възникват от решението на Франция да изпрати войници от своя 3-ти пехотен полк, е дали това пресича руската червена линия за намеса на НАТО в Украйна? Ще възприемат ли руснаците това като започване на по-широка война отвъд границите на Украйна?“, пише още Asia Times.

Решението да бъдат разположени войниците на Легиона в Славянск е изключително провокативно и противоречи на изявленията на френската страна, включително Макрон, че ако Франция изпрати войски, те ще заменят части на украинската армия в Западна Украйна, които следователно могат да бъдат преместени на изток към воюват с руснаците. Тъй като Славянск е на фронтовата линия, този френски образ на меко разгръщане се превръща във война директно с Русия.

Ключов въпрос е как НАТО ще реагира на френското решение за разполагане. Тъй като Франция действа сама без подкрепата на НАТО, французите не могат да поискат подкрепа от НАТО по силата на известния член 5, компонентът за колективна сигурност на Договора за НАТО.

Ако руснаците атакуват френски войски извън Украйна, това би било оправдано, защото Франция е решила да бъде воюващ участник и принуждаването към гласуване по член 5 би изглеждало трудно, ако не и невъзможно.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!