Градът на балконите в Италия, от който извират цветя. Ще затаите дъх от Локоротондо

Адриана Русенова, гост - автор на КритичноБГ

Дали някой може да каже кое е най-красивото градче в Италия. Сякаш всяко едно от тях нарочно предлага нещо различно, за да е трудно да ги сравняваш. Но все пак, може ли да се определи?

За мен, един от най-магнетичните и неповторими райони на Италия е Пулия. Там е столицата на трулите Алберобело, Мъртвият град Матера, столица на Барока – Лече и още много неповторими места. За всяко едно от тях можете да гледате в Професия турист – YouTube.

Но на входа на малкото градче Локоротондо, за което мнозина не са и чували, има табела, която ни информира, че се намираме в една от 36-те най-красиви общини в Италия.

Наричат го град на балконите. А всички балкони си имат номера. Всяка година домакините си организират състезание за най-красив балкон. Така ги поддържат цветни и подредени, а минувачите „цъкат“ и „ахкат“ пред тази цветна феерия. На това място можете да се разхождате с часове, просто лутайки се из уличките, и никога няма да разберете в коя посока се движите.

Градът е записан в Книгата на рекордите на Гинес заради петте гласни „о“ в името си. Локоротондо означава „кръгло мястото“ и идва от кръглия исторически център. Той част от стария град, кацнал върху един хълм насред долината Итрия. Мястото е известно и със своите прекрасни вина.

Забележителна е църквата Св.Георги в центъра на града, с уникална камбанария, която обаче може да бъде видяна само от далече – толкова тесни са улиците около нея. Църквата е в стил късен барок, внушителна, както отвън така и отвътре. На пода има стъклени плочки, които показват останките от стария храм. На фасадата е изобразен Св. Георги Победоносец, който убива змея.

Още за Локоротондо вижте в Професия турист

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!