Бъфет за Изкуствения интелект: Изпуснаме духа от бутилката. Силата му ме плаши много!

На 5 май вечерта в Омаха, Небраска, се провде годишната среща на акционерите на инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway, наричан още „Уудсток за капиталисти“. Всяка година събитието привлича хиляди инвеститори, които искат да чуят мнението на Уорън Бъфет, ръководител на холдинга.

Присъстваха и основателят на Microsoft Бил Гейтс и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

На събитието бе изтъкнато, че една от основните тенденции на фондовия пазар в САЩ е изкуственият интелект. Очакванията за развитието на тази технология се превърнаха в мощен двигател на растежа на технологичните акции.

През есента на 2023 г. фирмата за рисков капитал Accel изчисли, че само за една година няколко ИТ гиганта – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и NVIDIA – са увеличили общата си пазарна стойност с 2,4 трилиона долара на фона на шумотевицата около генеративния изкуствен интелект.

Уорън Бъфет призна, че не разбира нищо от тази област, но изкуственият интелект го притеснява.

„Миналата година казах, че сме изпуснали джина (духа) от бутилката, когато сме разработили ядрени оръжия. […] Силата на този джин ме плаши адски много и не знам как да го върнем обратно в бутилката. Изкуственият интелект е нещо подобно“, заяви Бъфет.

Той предупреди, че генеративният изкуствен интелект създава големи възможности за измами

Бъфет разказва за една случка, която го е изнервила. Наскоро инвеститорът видял свое видео, създадено с помощта на изкуствен интелект – той твърди, че дори дъщеря му не могла да открие разликите.

„Очевидно е, че изкуственият интелект има потенциал да прави и добри неща, но … Мисля, че като човек, който не разбира и грам от него, той има огромен потенциал за добро и огромен потенциал за вреда – и просто не виждам. как ще свърши“, заключи „оракулът от Омаха“.

Уорън Бъфет също коментира продажбата на акции на Apple.

Berkshire Hathaway намали позицията си с около 13% през първото тримесечие, като продаде над 100 млн. акции. Тримесечие по-рано бяха продадени малко над 10 млн. акции повече.

Един от акционерите на Berkshire Hathaway попита дали това означава, че Бъфет е преосмислил възгледите си за Apple. Известният инвеститор отговори, като изтъкна, че върху инвестиционните печалби се плаща данък (понастоящем 21%), но че правителството на САЩ може да продължи да го увеличава в бъдеще, за да финансира нарастващия бюджетен дефицит.

„И ако тази година платя данък от 21%, а по-късно го направят с по-висока ставка, не мисля, че ще имате нищо против, че тази година сме продали малко Apple“, каза Бъфет.

В същото време той потвърди ангажимента си към Apple и заяви, че ако не се случи нещо извънредно, компанията вероятно ще остане най-големият дял в инвестиционния портфейл на Berkshire Hathaway, когато последният ще бъде оглавен от Грег Абел.

„Притежаваме акции на American Express и това е страхотен бизнес. Притежаваме акции на Coca-Cola и това е чудесен бизнес. Притежаваме и акции на Apple, а това е още по-прекрасен бизнес“, каза Бъфет.

Според него много хора биха предпочели да се откажат от възможността да притежават втори автомобил за постоянно, отколкото от iPhone. „Знам какво означава той за хората и как го използват. И мисля, че знам достатъчно за поведението на купувачите. И това е един от най-великите продукти – вероятно най-великият продукт на всички времена„, каза Бъфет.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, който също присъства на срещата, заяви пред CNBC, че е знаел за решението за продажба на акции на Apple и е обсъдил въпроса с Бъфет. Тим Кук подчерта, че Berkshire Hathaway все още е най-големият акционер на Apple, а самата компания остава лидер по дял в портфолиото на конгломерата. Според главния изпълнителен директор на Apple за него е привилегия да има Berkshire Hathaway за акционер.

Грешката на Бъфет
Бъфет заяви, че Berkshire Hathaway най-накрая е продала акциите на Paramount. Инвестицията в тази компания, според Бъфет, е била изцяло негова идея и Berkshire Hathaway е загубила „доста пари“ от нея.

Бъфет започна да намалява позицията си в Paramount още през 2023 г. и в края на годината Berkshire Hathaway имаше дял на стойност 936,5 млн. долара. Според WhaleWisdom в края на март конгломератът притежаваше близо 9,7% от компанията. Barron’s изчислява, че Berkshire Hathaway е купувал акции по над 30 $ за брой, като в края на първото тримесечие ценните книжа са стрували 11,77 $.

През 2022 г. акциите на Paramount са поевтинели с 44%, а през тази година спадът им е с още 12,4%, заради неготивна медийна и стачката на сценаристите през миналата година.

Източник: quote.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!