Украинци заляха с боя паметник на Бандера в Киев

В Киев двама младежи изляха боя върху мемориалния кръст на името на Степан Бандера, пише Страна.ua. В Киев тази вечер двама младежи изляха боя върху мемориалния кръст на Степан Бандера, който се намира в столичния квартал Подолск.

Това съобщиха пред украинското издание „Страна“ източници от правоохранителните органи.

„Служителите на реда вече са открили хората, които са извършили това, единият е жител на Полтавска област, другият е жител на Житомирска област, момчетата са на 22 години. Все още не са съобщили мотивите си. каза източникът.

По този факт е образувано наказателно производство по чл.296 за хулиганство. За престъплението задържаните ги грозят до пет години затвор.

По-рано СБУ задържа друг украинец, който призова за нападение срещу паметника на Бандера в Лвов.

„Оперативните специалисти установиха, че в допълнение към разпространението на разрушителна пропаганда, нападателят кореспондира с активен боец ​​на т.нар. ДНР, а именно той предостави координати и впоследствие трябваше да коригира ракетните атаки на паметника на Степан Бандера в Лвов“, се казва в изявление на отдела, пише още украинската медия.

На 24 юли 2022 гробът на Степан Бандера е бил осквернен на гробището в Мюнхен, припомня изданието.
В Мюнхен (Германия) вандали оскверниха гроба на Степан Бандера. Белият кръст върху него беше изрисуван с  фашистки и анархистки знаци.

Това съобщи във Фейсбук опозиционно настроеният беларуски гражданин Алес Чайчиц, който живее в Мюнхен.

Това не е първият път, когато гробът на Степан Бандера е осквернен. През март миналата година тя беше залята с „неизвестно вещество“, както се съобщава в пресата, и върху нея бяха натрупани червени пластмасови туби.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!