Германия с все по-мрачно икономическо бъдеще

Германия

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни инвеститори за шеста поредна година.

Проучване на професионална одиторска фирма EY установи, че броят на инвестиционните проекти, обявени от международни компании в Германия, е спаднал до едва 733 през 2023 г. – най-ниската цифра от 2013 г. насам.

Икономическият упадък на Германия се доказва от факта, че чуждестранните инвеститори се въздържат да стартират нови възможности в страната. От 2017 г. чуждестранните инвестиционни проекти в Германия са намалели с 35 процента.

Тя остава трета в списъка на европейските държави за привличане на най-много инвестиционни възможности след Франция, която остана начело въпреки спада от 5 процента до 1194 проекта, стартирани през миналата година, и Обединеното кралство, където новите инвестиционни възможности са се увеличили с 6 процента до 985 .

Според проучването на привлекателността на EY в Европа, инвеститорите класират Лондон като най-привлекателния град за инвестиции, а Париж е на второ място.

Председателят на борда на EY, Хенрик Алерс, обвини икономическия и политически пейзаж в Германия като фактор, допринасящ за упадъка.

„В Германия имаме висока данъчна тежест, високи разходи за труд, скъпа енергия и в същото време парализираща бюрокрация. Резултатът: Инвестициите спадат, настроението сред потребителите и компаниите е в сутерена, а икономиката се развива по-слабо, отколкото във всяка друга индустриална страна.

Докато Германия се поколеба, други европейски страни отбелязаха рязък скок на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) миналата година.

Унгария отбеляза най-голямото увеличение от 54% на нови инвестиционни проекти в страната, създавайки общо 11 349 работни места.

Швейцария и Турция са на второ и трето място по процентен ръст, отчитайки съответно 53% и 17% увеличение на чуждестранните инвестиции.

Европейските страни, които претърпяха най-рязък спад на ПЧИ, са Ирландия (-46 процента), Финландия (-31 процента) и Австрия (-21 процента).

Общо проектите за ПЧИ в цяла Европа са намалели с 4 процента миналата година от 5962 на 5694. Най-големите неевропейски страни а инвестиции са Съединените щати с 19%, Китай с 5% и Япония с 3%.

Източник: RMXnews

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!