Макрон: Не можем повече да разчитаме на САЩ за защита

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че американският чадър (щит) за сигурност над Европа е нещо от миналото и тя трябва да изгради своя собствена надеждна отбранителна стратегия, ако иска да оцелее, пише Bloomberg

В реч, излагаща визията си за региона и то шест седмици преди изборите за Европейски парламент, Макрон каза, че на континента може да му се наложи да произведе свой собствен противоракетен щит, наземни ракети с голям обсег и друго оборудване, за да може да се защити в по- враждебен геополитически контекст.

Европейският съюз се бори да стимулира отбранителната си индустрия на фона на опасенията, че войната на руския президент Владимир Путин може да се прехвърли в блока и преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. По-рано тази година Тръмп предположи, че САЩ няма да се притекат на помощ на съюзниците, ако те не харчат достатъчно за отбрана, пише Bloomberg.

„САЩ имат два приоритета, първо за тях са си САЩ и това е законно, а след това е въпросът за Китай“, каза френският президент. „Европа няма да бъде геополитически приоритет през следващите години, десетилетия, колкото и силен да е нашият съюз.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!