Захарова предупреди, какво ще стане с френските военни, които стъпят в зоната на войната с Украйна

от Лазар Лазаров
Мария Захарова

Френските военни неизбежно ще станат мишена на руските въоръжени сили, ако се появят в зоната на конфликта в Украйна. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитираната от ТАСС.

„Ако французите се появят в зоната на конфликта (в Украйна – бел. ТАСС), те неизбежно ще станат мишени за руските въоръжени сили.

Струва ми се, че Париж вече има доказателства за това“, отбеляза тя.

КритичноБГ припомня, че на 5 май руски десантчици се сражаваха с войници от Френския чуждестранен легион. Това съобщи телеграм каналът „Военна хроника“, като се позовава на източници, запознати със ситуацията, пише RG.ru. Вероятно Захарова има предвид този случай, като отбелязва, че Париж има доказателства, че френските военни ще станат мишена на руските сили.

Тогава, сблъсъкът, според наличната информация, е станал в горското стопанство, на южните подстъпи към Часов Яр. Твърди се, че Френският чуждестранен легион е претърпял загуби до 7 души.

Същият ден бившият помощник на заместник-министъра на отбраната на САЩ Стивън Брайън заяви, че бойците на Чуждестранния легион са пристигнали, за да подкрепят 54-та отделна механизирана бригада на ВСУ във временно контролирания от Киев Славянск.

„Те бяха наети от 3-ти пехотен полк, който е едно от основните подразделения на френския Чуждестранен легион“, отбеляза той.

Първата група легионери, според Брайън, е наброявала около 100 души.

Франция официално изпрати първите си войски в Украйна. Те пристигнаха в подкрепа на украинската 54-та отделна механизирана бригада в Славянск. Войниците са формирани от 3-ти пехотен полк на Франция, който е един от основните елементи на Чуждестранния легион“, това пише Asia Times.

Според Захарова войнствеността на френския президент Еманюел Макрон „предизвиква отхвърляне не само сред много съюзници в Европейския съюз и НАТО“, но и, най-важното, сред „огромното мнозинство от френските граждани“.

„Първо, мисля, че те самите са станали жертва на стратегическата несигурност на Макрон, те самите не могат да разберат какво казва той. Но в същото време те осъзнават, че цялата тази реторика е много опасна, агресивна, а френските граждани са заложници и сега са нейни преки жертви„, подчерта Захарова.

Изобщо не сме изненадани от манипулирането на официален Париж на вековния мит за сигурната руска заплаха за Франция и цяла Европа, нито от желанието да оправдае многомилиардните разходи за хибридната война между Запада и Русия в Украйна“, отбеляза официалният представител на руското дипломатическо ведомство.

Критично припомня, че по-рано днес френският военен кореспондент Кристел Нахан, която живее и работи в ДНР, заяви, че е почти сигурна, че френските военни вече воюват на страната на украинските въоръжени сили.

Пред това в интервю за британското списание The Economist Макрон призна, че обмисля да изпрати войски в Украйна в случай, че Киев поиска това, „ако руските сили пробият фронтовата линия“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!