Ще влезе ли Макрон в челен сблъсък с Русия?

Джон Коуди, RMXNews

от Лазар Лазаров
Емануел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон наскоро каза, че червените линии, начертани от Европейския съюз, за да предпазят страните от ЕС от войната, са признак на слабост. Коментаторите и анализаторите все още са доста скептични по отношение на решителното влизане на Макрон във войната с френски войски, но има поне 5 причини да се смята, че френският президент може би е готов да поеме авантюрата на живота си.

Руски пробив може наистина да се случи през следващите месеци, тъй като западните разузнавателни служби, политици и медии подготвят западната общественост за тази възможност от известно време. При такъв сценарий, ако Русия завземе широки територии, вниманието ще се върне обратно към Макрон и неговите многократни предупреждения, че Франция ще влезе във войната в полза на Украйна при такъв сценарий. От своя страна това би увеличило натиска върху него да реагира.

Въпросът в крайна сметка е дали Макрон използва реторика за вътрешнополитически цели или сериозно обмисля изпращането на френски войски в Украйна в случай на руски пробив. Онези, които се съмняват в готовността на Макрон да изпрати войски в Украйна, разполагат с много примери. Например, веднага след като той заяви, че французите могат да влязат във войната на страната на Украйна, Франция също обяви, че ще изпрати френски пратеник да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в Москва, докато повечето други страни от ЕС активно я бойкотират.

„Ние не сме във война с Русия или руския народ и нямаме желание за смяна на режима в Москва“, каза Макрон, докато разговаряше с китайския президент Си в понеделник. Теоретично обаче Макрон би могъл да влезе във войната от името на Украйна, да поддържа отбранителни позиции и да твърди, че тези войски не представляват заплаха за Русия, стига руските сили да не ги нападнат. С други думи, Путин може да остане на власт, но Франция няма да позволи Украйна да бъде превзета.

Един от ключовите фактори, които трябва да се отбележат, е, че самият Макрон хвърли отговорността върху Украйна – ход, който би могъл да го принуди да действа. Макрон изрично заяви, че ако Украйна „поиска“ подкрепа, Франция може да отговори с войски. Ако Украйна открито поиска френска помощ, а Макрон не я предостави, сега това ще го накара да изглежда слаб и голословен.

Сега Украйна разполага с почти безброй сценарии, за да повярва на думата на Макрон и открито да подкани Франция да влезе във войната. Всъщност украинският президент Зеленски не би изпълнил задълженията си, ако не поиска от Франция да влезе във войната във възможно най-кратък срок, позовавайки се на предишни коментари на Макрон по въпроса. Украйна е подложена на сериозен натиск поради недостиг на човешки ресурси и оборудване.

Мнозина също така наблягат твърде много на френските проучвания, които показва, че французите са категорично против изпращането на войски. Например, проучване на Odexa показа, че 68% от респондентите във Франция твърдят, че коментарите на Макрон за изпращане на западни войски в Украйна са „погрешни“.

Мнозина предполагат, че тази публична позиция ще върже ръцете на Макрон. Този прочит не би могъл да е по-далеч от истината.

Реалността е, че общественото мнение не се брои много на Запад. Вземете например проблема с имиграцията. Френската общественост е изключително против масовата имиграция от десетилетия, като дори по-голям брой французи се противопоставят на продължаването на масовата имиграция в сравнение с тези, които се противопоставят на коментарите на Макрон за изпращане на войски в Украйна.

Какъв беше крайният резултат? Рекорден брой имигранти във Франция.

Макрон е слуга на мнението и интересите на елита, което беше достатъчно, за да му позволи да запази властта си дори в лицето на ужасните рейтинги на одобрение през целия му мандат. Макрон също така използва благоприятната медийна среда, за да започне пиар кампания, посветена на неотдавнашното му „ястребово“ поведение.  „Ако Русия спечели, животът на французите ще се промени“, каза Макрон по време на телевизионно интервю в най-гледаното време. „Повече няма да имаме сигурност в Европа“, подчерта той.

Малко вероятно е Макрон да успее да промени общественото мнение в своя полза, но може би достатъчно, за да гарантира, че авантюрата му в Украйна ще бъде подкрепена от проевропейския елит.

Сега, когато Русия напредва на бойното поле, има твърдения, че Украйна е на ръба на колапса и ще загуби значителна територия. Аз не подкрепям тази теория. Смятам, че Западът диктува темпото на тази война от самото начало. Западът, ако искаше, можеше бързо да осигури стратегическо поражение на Русия за кратко време, поради което вярвам в идеята, че това е „фалшива война“, целяща да притисне Русия и Украйна в кървава безизходица. Колкото повече мъртви славяни, толкова по-добре? Може би това е част от целта, но в същото време през Украйна могат да се печелят и изпират много пари.

Русия е в много трудна ситуация, в която не може да отстъпи, но също така трябва да изразходва огромни количества материали и жива сила, за да постигне някакви успехи на фронта. Западът повече или по-малко може да диктува тези печалби с потока от оръжия.

Не трябва да се забравя, че Западът изпрати много ограничени количества въоръжение. Германия например никога не е изпращала ракети Taurus. САЩ никога не са изпращали безпилотни самолети Predator, Стелт изтребители и усъвършенствани версии на основните си бойни танкове.  Освен това, макар че западните основни бойни танкове са стигнали до Украйна, те са пристигнали в ограничен брой. Западът също така бавно доставя обещаните изтребители F-16 на Украйна.  Ако Западът искаше да ги има в небето над Украйна, те вече щяха да са в действие, а има много причини да не са, въпреки всички преструвки за „обучение“ и твърдения, че летищата на Украйна нямат подходяща инфраструктура.

В същото време Русия вече е изиграла своята роля. Няма тайно оръжие, което Русия да пази. Цялото ѝ военно и вътрешно производство е посветено на войната в Украйна. Единствената истинска пика е ядреното оръжие, а Русия е изключила възможността да го използва.

Русия все още е сериозна заплаха и през последните две години направи голям скок във военната си мощ, но как би реагирала на ескалация от страна на Франция? От военна гледна точка възможностите са малко. Русия ще трябва да прибегне до икономическа война, тъй като способността ѝ да наказва враговете си със сила е много съмнителна в този исторически момент.

Разбира се, Русия може да убие френски войници в Украйна, но Русия реално да заплашва самата Франция е много далечна възможност. Ако Франция се включи във войната, Макрон ще трябва да гарантира, че изпраща военни сили, способни да водят реален бой, ако бъдат нападнати. Въпреки скептиците, Франция, разполагаща най-модерните си военни средства, би била огромна заплаха за Русия.

По всяка вероятност Макрон ще се опита да разположи тези сили по възможно най-отбранителния начин и ще се постарае колкото може по-силно, за да гарантира, че избягват открит конфликт. Руските сили също може да се въздържат от пряко нападение срещу въоръжените сили на държава членка на НАТО.

Ако Макрон успее да спре украинското отстъпление и руското настъпление, неговата звезда в ЕС ще бъде изключително ярка и няма съмнение, че той ще помогне за връщането на Франция на международната карта като важен играч.

Независимо от всичко, рисковете ще са огромни.

Въпреки това критиците отдавна твърдят, че западните танкове и артилерия ще доведат до ужасяващ руски отговор, което все още не се е случило. Русия позволи преминаването на много „червени линии“, което може да насърчи Макрон да премине още една и да влезе директно в конфликта.

Определено изглежда, че Макрон подготвя почвата за реално придвижване на войски в ограничен брой, изчаквайки реакцията на Русия и след това увеличавайки броя им по съответния начин.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!