Фалира американска банка. Първата за 2024 г.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ заяви в петък, че Republic First Bank е затворена от държавните регулатори на Пенсилвания, което според FDIC е първият банков фалит в Щатите за тази година, пише CNN.

„Базираната във Филаделфия Republic First Bank (работеща като Republic Bank) беше затворена днес от Министерството на банкирането и ценните книжа на Пенсилвания, което назначи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) за синдик.

За да защити вложителите, FDIC сключи споразумение с Fulton Bank, Национална асоциация на Ланкастър, Пенсилвания, за да поеме всички депозити и да закупи всички активи на Republic Bank“, се казва в изявление на FDIC .

Банката има около 6 милиарда долара общи активи и 4 милиарда долара общи депозити в края на януари, се казва в съобщението на FDIC.

Това прави Republic Bank ( FRBK ) по-малка от регионалните банкови фалити, които разтърсиха финансовия свят миналата година. Silicon Valley Bank, например, имаше около $209 милиарда в края на 2022 г .; той се срина през март 2023 г.

FDIC казва, че „32-та клона на бившата банка в Ню Джърси, Пенсилвания и Ню Йорк ще отворят отново като клонове на Fulton Bank.

Тези, които имат депозити в Republic Bank, ще станат вложители във Fulton Bank, каза FDIC. Застраховката на депозитите на агенцията покрива ДО $250 000 на вложител.

Bloomberg News съобщи по-рано през седмицата, че FDIC се е обърнала към купувачи за регионален кредитор.

FDIC каза, че Republic Bank е първата банка, фалирала в Съединените щати след Citizens Bank в Сак Сити, Айова, през ноември 2023 г.

Republic First Bank е отделен субект от First Republic Bank, базирана в Сан Франциско търговска банка, която беше затворена през май 2023 г. По-голямата част от активите на банката бяха продадени на JPMorgan Chase.

Фалитът на базираната във Филаделфия банка идва в бурен момент за регионалните банки, тъй като повишените лихвени проценти навредиха на зависимата от кредитите индустрия.

Сривът на Silicon Valley Bank предизвика по-широка криза миналата година. Фалитът на Signature Bank последва дни по-късно, а First Republic Bank се провали няколко седмици след това. Общо пет банкови фалити станаха през 2023 г. според FDIC.

Наскоро друга банка – New York Community Bank имаше бурни колебания в цената на акциите си, тъй като клиентите започнаха да теглят парите си от регионалния кредитор, след като той заяви, че е идентифицирал „съществена слабост“ в контрола на компанията. Банката получи спасителен пояс за капиталови инвестиции от 1 милиард долара от инвеститори, включително фирмата на бившия министър на финансите Стивън Мнучин, Liberty Strategic Capital, през март.

През юни Bloomberg съобщи, че след фалита на редица големи инвестиционни банки в Съединените щати се очакват трудности за регионалните банки в близко бъдеще , а през юли CNBC писа, че в бъдеще Съединените щати може да се изправят пред нова вълна от сливания и придобивания вече в сегмента на банките със средна капитализация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!