Орбан: „Унгария няма да напусне ЕС“. Други били плановете му. И се закани за Украйна

Унгария няма да напуска Европейския съюз (ЕС), а ще превземе Брюксел. Това заяви премиерът на страната Виктор Орбан в интервю за портала Mandiner в сряда, 13 декември.

Той подчерта, че Унгария иска да постигне промени в рамките на Съюза, така че ще трябва да предприеме такава стъпка.

„Планът ми не е да напусна, а да превзема Брюксел“, цитира RT Орбан.

Освен това той заяви, че Унгария възнамерява да попречи на членовете на ЕС да направят ужасната грешка и да позволят на Украйна да се присъедини към общността. Унгарският премиер отбеляза, че ще блокира това решение, дори ако държавата е единственият от 27-те лидери на участващите страни, който е против него, съобщава телевизионният канал 360​.

Орбан добави, че ако Украйна трябва да даде някакъв геостратегически сигнал за подкрепа от Европа, то това може да бъде направено, но такъв сигнал не е членството на страната в ЕС. Орбан предложи сключване на споразумение с Украйна, което може да се нарече споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Украйна.

Той припомни още, че има държави в Европа, които са преговаряли от много години, а Украйна е изскочила „иззад тях“ и се е оказала напред по геополитически причини.

Кая Калас

Премиерът отбеляза, че позволяването на Украйна да върви напред само защото страната е в състояние на военен конфликт е грешка.

На 10 декември естонският министър-председател Кая Калас, в навечерието на срещата на върха в Брюксел на 14-15 декември, на която ще се обсъди началото на преговорите за членството на Украйна в общността, отбеляза, че единството на ЕС е все по-трудно да се запази на фона на конфликта в Украйна. Тя добави, че е разговаряла с Орбан, който е против влизането на Украйна в ЕС, и не е успяла да го убеди.

Преди това, на 8 декември, Орбан каза, че ЕС не е готов и не може да приеме Украйна в общността по няколко причини, най-важната от които е, че Украйна е една от най-корумпираните страни в света, според сайта kp.ru. Политикът  подчерта, че не възнамерява да допринася за „лошото решение“ на ЕС по този въпрос.

Шарл Мишел

В края на ноември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Киев е изпълнил почти всички изисквания, поставени от Европейския съюз, за ​​да започне преговори за присъединяване към съюза. За Украйна те се състоят в продължаване на борбата с корупцията, както и въвеждане на реформи за защита на правата на националните малцинства.

В същото време ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че на този етап няма съгласие между страните-членки на ЕС по въпроса за членството на Украйна.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на страната към ЕС през февруари 2022 г. През април същата година украинската страна предаде на съюза попълнената втора част от въпросника за получаване на статут на кандидат. На 23 юни същата година Мишел обяви, че на срещата на върха на ЕС Украйна е постигнала съгласие за статут на кандидат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!