Евролидер: Украйна е начело в борбата за евроценности и затова сме длъжни да я подкрепяме

„Украйна е в челните редици в борбата за европейски принципи и ценности и ЕС е длъжен да направи всичко възможно, за да я подкрепи, докато е необходимо.“ Това заяви в Мадрид, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след среща с испанския премиер Педро Санчес, съобщава кореспондент на Укринформ.

„Вчерашното Ви посещение в Киев е силно послание за подкрепа на народа на Украйна. Това е подкрепа за общите ни ценности, защото днес Украйна е на първа линия в борбата за нашите европейски принципи и ценности. Наш дълг е да подкрепим народа на Украйна, доколкото можем и колкото е необходимо“, заяви Мишел, обръщайки се към ръководителя на испанското правителство, което председателства ЕС от 1 юли.

 

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че наскоро ЕС се изправи пред най-големите предизвикателства в своята история: пандемията, войната в Украйна и енергийната криза. Испания винаги е била в челните редици на решаването на тези проблеми, заемайки конструктивна позиция, фокусирайки се върху конкретни резултати и демонстрирайки воля за постигане на мощни компромиси.

Този подход е отразен в мотото на испанското председателство на ЕС „Европа, по-близо“ и в приоритетите, определени от испанското правителство за следващите шест месеца: индустриално преобразуване на Европа, „зелено“ развитие, насърчаване на социалните и икономическа справедливост и запазване на единството на Европейския съюз. Според Мишел тези приоритети ще определят обновения стратегически дневен ред на целия ЕС за следващите пет години.

 

Източник: Ukrinform

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!