Захарова: Западът се опита да изтрие победата на Русия във Великата отечествена война

от Лазар Лазаров
Захарова

Западът подготвяше съдбата на Украйна за Русия, но президентът Владимир Путин “ обърна реката назад“. Това заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС, предаде Lenta.ru.

Според нея в края на 80-те – началото на 90-те години Западът е нанесъл информационен удар срещу Русия с цел заличаване на историческата памет. След време трябваше да наваксваме пропуснатото, подчерта дипломатът.

„И това стана възможно благодарение на колосалната роля на руския президент Владимир Путин, който, според мен, вложи душата и сърцето си, за да върне на нашата страна както паметта, така и самото достойнство, за което се бориха нашите ветерани. Казват, че можеш да обърнеш реките назад. Мисля, че той успя да го направи“, подчерта Захарова.

Западът се опитва да изтрие Русия от редиците на победителите във Втората световна война. Страните смятат, че историята в този момент се е объркала за тях, заяви още дипломатът.

Според нея за мнозина на Запад сегашната антируска кампания се е превърнала в „опит за отмъщение“. Страните искат не само да „пренапишат историята по-удобно“, но и просто да изтрият Русия от списъка на победителите и да попречат на руснаците да „живеят пълноценен живот във всеки смисъл на думата“. 

„Те не са доволни от факта, че това е нашата победа, че това е победата на нашата страна и на нашия народ“, отбеляза Захарова.

По думите ѝ Русия „прогонва тази идея от себе си, страшно е да се повярва в нея“. Москва известно време не смятала за възможно, че „страните и потомците на тези, които са били в окопите с нашите предци, таят идеята за дивашко отмъщение“.

Официалният представител на руското външно министерство, говорейки за президента на Украйна Владимир Зеленски, го нарече изрод, предал народа си и дядо си, който се бори срещу фашизма по време на Великата отечествена война.

„Наистина смятам, че той е някакъв вид изрод във всеки един смисъл на думата – както в човешки, така и в етноконфесионално-културен план, какъвто досега съм видяла от него“, заяви тя.

По думите на Захарова тя е била „объркана към кой народ принадлежи той“. “ Ту е украинец, ту е наш – от постсъветското пространство, ту е евреин, ту не е нито едното, нито другото, а е човек от света като цяло“, обясни дипломатът, като отбеляза, че Зеленски носи вишиванка или косоворотка, въпреки че има разлика между тези елементи на облеклото.

Той ще надене всичко, всякаква маска, карнавален костюм, всякаква роля, за съжаление“, коментира Захарова и подчерта, че хора като Зеленски „за съжаление са загубили връзка със семейството си, с културата си, с народа си, което те донякъде имат“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!