Премиерът на Естония Кая Калас е готова да стане генерален секретар на НАТО

Министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че не би имала нищо против да стане новият генерален секретар на Северноатлантическия алианс. Тя заяви, че може да се противопостави на Москва, като получи поста генерален секретар на НАТО.

„Калас беше попитана дали би искала да бъде обсъдена за тази роля след напускането на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и тя каза „да“,“ отбелязва авторитетното издание Politico.

По време на срещата на високо равнище по въпросите на отбраната, организирана от Politico, министър-председателят на Естония изрази несъгласие, че украинският конфликт е в задънена улица. Политикът подчерта, че подобна информация за ситуацията по линията на съприкосновение е в полза на Русия и е „капан“ за Запада.

По-рано Калас разкритикува ръководствата на Унгария и Словакия за отказа им да подкрепят Въоръжените сили на Украйна. Освен това тя беше възмутена от ръкостискането между унгарския министър-председател Виктор Орбан и руския лидер Владимир Путин по време на последната им срещата в Пекин.

КритичноБТ припомня, че наскоро Кая Калас беше провокирана да бъде откровена от шегаджиите Вован и Лексус, които публикуваха запис на видео разговора им с премиера на Естония в официалната си група в социалната мрежа “ВКонтакте“. Тогава Калас заяви, че в Русия „няма истинска опозиция, която да прави нещо“, а опозицията, която действа от чужбина, „не е истинска“, защото няма влияние върху хората.

В същия видео разговор Кая Калас призна, че Западът е преминал към план „Б“, за да разколебае ситуацията в Руската федерация и началото са размириците на летището в Махачкала, Дагестан.

Преди два месеца стана известно за връзките на съпруга на Калас Арво Халик и логистична компания, която е снабдявала естонски клиент в Русия – дори след началото на войната в Украйна и наложените санкции. Калас беше подложена на критики и нарастващ натиск, но тя отхвърли призивите за оставка от страна на опозицията и медиите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!