Военен експерт: Нито Хамас, нито Ислямски джихад имат такива бомби, като падналата в болницата

Военният експерт Андрей Леонков разкритикува доказателствата за неучастието на Израел в нападението срещу болницата в Газа и ги нарече недостоверни, тъй като не съдържат сателитни снимки. Според него болницата е била погрешно ударена от израелска ракета, насочена към близка огнева позиция, от която са били изстреляни палестински ракети „Касам“. „Нито Хамас, нито Ислямски джихад разполагат с боеприпаси с такава мощност, които са унищожили болницата“, посочва Леонков.

„На фона на изявленията на политическите и военните лидери, особено за това, че в Ивицата Газа няма невинни, че всички там са потенциални бойци на Хамас, думите им за тяхната непричастност към удара по болницата няма да бъдат възприети“, посочва Андрей Леонков.

„Ударът е можел да бъде нанесен с бомба GBU-31 с калибър 910 кг. Те принадлежат към класа JDAM, това са прецизни оръжия. Всички израелски бомбени удари са извършени именно с JDAM“, каза той. Междувременно палестинските радикали имат проблеми и с експлозивите, ракетите и калибрите. „Те не са успели да създадат съоръжение за изстрелване на мощни ракети“, обясни експертът.

Същото мнение изрази и американски експерт, журналистът Джаксън Хинкъл. Той проучи видеозапис на ракета, която удря болница в Газа, и заяви, че звукът от пристигането на снаряда много прилича на звуците, издавани от американските бомби JDAM, и изобщо не прилича на звука, издаван от палестинска ракета.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!