Екс-главнокомандващ НАТО: Да мислим как да неутрализираме Калининград. Имат много руски войски!

от Лазар Лазаров

В случай на война с Русия НАТО трябва да помисли как да неутрализира Калининград, където са разположени значителни военни сили. Това пише бившият главнокомандващ на Северноатлантическия алианс в Европа Джеймс Ставридис в статия за агенция Bloomberg, предаде Lenta.ru

Отбелязва се, че по-голямата част от руския флот на Балтийско море е базиран в пристанището Балтийск, а значителни въздушни и ракетни сили са разположени в Калининград. Освен това там може да има и тактически ядрени оръжия.

„В случай на война Калининград ще трябва да бъде неутрализиран, така че руските сухопътни сили (…) да не могат да поемат контрола над ключовия Сувалски коридор, който минава по границата между Литва и Полша,“ смята бившият командир на НАТО в Европа.

Ставридис също нарече Калининград географски клин между Естония, Латвия, Литва и останалата част от НАТО.

Той предупреди, че руското военно командване ще се противопостави на всякакви учения на Алианса в Балтийско море.

Бившият командващ на НАТО смята, че „следващия месец те (руснаците) може да преминат към краткосрочна кибернетична и електронна война“.  Според Ставридис НАТО може да противодейства на руските действия с помощта на радиоелектронна война.

Бившият командир на Алианса подчерта, че след като Финландия и Швеция се присъединиха към блока, някои анализатори започнаха да наричат ​​Балтийско море „езеро на НАТО“.

„…Поглед към картата показва, че това е до голяма степен (но не напълно) вярно – бреговата линия има няколко петна от руска територия. Останалата част от крайбрежието е в ръцете на НАТО: Швеция, Финландия, Естония, Латвия , Литва, Полша, Германия и Дания… Днес, в случай на конфликт между Москва и НАТО, всеки руски военен кораб там ще бъде бързо и лесно затворен или унищожен“, добави Ставридис.

Lenta припомня, че бившият заместник-министър на националната отбрана на Полша генерал Валдемар Скшипчак заяви, че в случай на конфликт с Русия НАТО ще ликвидира Калининградска област. Той също нарече района окупирана територия.

В отговор сенаторът от Съвета на федерацията от региона Александър Шендерюк-Жидков заяви, че заплахата за Калининград е заплаха за Русия – водеща ядрена сила. Фактът, че такава реторика съществува и става публична, е разочароващ и разстройващ, отбеляза сенаторът.

Източник: Lenta.ru; Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!