Песен за скапания живот на работническата класа е хит №1 в САЩ

Не съм добър музикант, не съм и много добър човек – така се представя Оливър Антъни, неизвестният доскоро кънтри изпълнител, който се сдоби със световна слава за броени дни, пише БТА.

“Нищо специално няма около мен“, написа той във Фейсбук на 17 август. Седмица по-рано, на 11 август, изпълнителят пусна в Ютюб песента си “Rich Men North Of Richmond” и започна да пише история. Текстът осъжда суровия живот на работническата класа и най-бедните на фона на привилегиите на богатите и елита на водещата световна сила. Парчето на Антъни, което по думите на изпълнителя отразява „безнадежността и разочарованието на нашето време“ отчете 17,5 милиона стриймвания и бе изтеглено срещу заплащане 147 000 пъти за седмицата до 17 август според данни на “Луминейт”, цитирани от “Билборд”.

Така Оливър Антъни и неговата “Rich Men North Of Richmond” със силен социално-политически текст оглавиха най-авторитетната световна класацията за песни “Билборд Хот 100” за музикалната седмица на списанието завършваща на 26 август. Оливър Антъни е първият автор на песни, който директно заема челното място в класацията, без никога преди това негова песен или изпълнение някога да е участвало в класация.

Новата кънтри звезда тутакси привлече интереса и на политиците в САЩ. “Rich Men North Of Richmond” вече е със статут на химн на консерваторите. Песента прозвуча по време на първия дебат между кандидатите за президентската номинация на републиканците в Милуоки. Полуаматьорският клип на Антъни, който изпълнява хитовата си песен на полянка в близост до гора заобиколен от двете си кучета, бе излъчен от модераторите от Фокс нюз в началото на дебата на републиканците в Милоуки в сряда вечер. Преди това бяха излъчени поредица от видеозаписи на американци, които се оплакват от условията на живот при управлението на президента Джо Байдън. В клипа Антъни, с китара в ръка пее: “Тези богаташи северно от Ричмънд, Бог е свидетел, че те искат единствено да имат пълен контрол”.

Според консервативните политически коментатори Мат Уолш и Лора Инграм песента на Оливър Антъни е автентично пресъздаване на живота на американската работническа класа. Освен че бе излъчена на дебата, песента се превърна и в тема в дискусиите. На въпрос защо според него песента е докоснала сърцата на толкова много американци, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза, че САЩ са в упадък, който не е неизбежен, а “тези богаташи северно от Ричмънд ни поставиха в това положение”.

Във Фейсбук Оливър Антъни написа за себе си, че е бивш работник във фабрика. “Никога не съм искал да ставам музикант, още по-малко да оглавявам музикални класации. Заедно с Дрейвън от RadioWv записахме тази песен в моя имот с надеждата да привлека 300 000 гледания. Все още не мога да повярвам какво се случи, след като публикувахме клипа. Странно ми е”, написа изпълнителят и автор на песни във Фейсбук, когато се представи пред почитателите си.

Оливър Антъни

Хора от музикалната индустрия ме гледат с празни погледи, когато отхвърлям оферти за 8 млн. долара. Не искам шест автобуса за турне, 15 товарни машини и самолет. Не искам да изнасям концерти на стадиони, не искам да съм в светлините на прожекторите. Написах тази песен, защото съм с психично разстройство и депресия. С тази песен се припознаха милиони хора на толкова дълбоко ниво, защото я пее човек, който чувства думите, които изпълнява, във всеки миг. Без монтаж, без агент, без номера – просто един идиот и неговата китара”, написа той.

Изпълнителят каза също, че рожденото му име е Кристофър Антъни Лансфорд, но е избрал да се представя като Оливър Антъни в памет на покойния си дядо и “Апалачия от 30-те години на миналия век, където е роден и отраснал”. Певецът отпаднал от училище, когато бил 17-годишен, но по-късно се явявал на изпити и получил диплома за средно образование. Работил на много места, преди през 2013 г. да “падне лошо” и да получи фрактура на черепа. Живее в родния си щат Вирджиния. “През последните 5 години се боря с психични проблеми и употребата на алкохол, за да ги потуша. Тъжно ми е, че светът е, какъвто е – всеки се бори с останалите. Будувам много нощи в отчаяние, че най-великата страна в света бързо залязва. Кога отново ще се борим за правилните неща? Милиони хора умряха, защитавайки свободите, с които разполагаме. Свободата на изразяване е толкова ценен дар. Никога в световната история светът не е имал свободата, с която разполага сега. Не позволявайте да ви я отнемат”, обръща се Кристофър Антъни Лансфорд към почитателите си.

Второто и третото място в седмичната класация “Билборд Хот 100” от 26 август също се заемат от песни на кънтри певци – „Fast Car“ на Люк Кумс и „Last Night“ на Морган Уолън. Челната петица в класацията се допълва от Тейлър Суифт с „Cruel Summer“ и Рема и Селена Гомес с „Calm Down“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!