Сара Вагенкнхет с нова народна партия в Германия. Какви цели си поставя?

от Лазар Лазаров

Лявата германска депутатка Сара Вагенкнехт официално учреди новата си партия, предаде БТА. Отцепилата се от парламентарно представената крайна левица Вагенкнехт е известна с антисистемните си позиции за незаконната имиграция, подкрепата за Украйна, зелената политика и ред други въпроси, което привлича вниманието на наблюдателите най-вече по отношение на това дали в Германия ще се появи нова лява алтернатива, която да измести традиционните партии в този сектор.

Новият „Алианс на Сара Вагенкнехт“ (АСВ) си поставя за задача да се превърне и утвърди като „народна (масова) партия“ във федералната политика с дълъг хоризонт и да промени коренно германския политически живот. Това обявиха Вагенкнехт, бивш политик от крайнолявата партия „Левите“, и нейните съмишленици, които станаха съучредители на новата формация. Официалното основаване на алианса стана вчера в Берлин, с участието на 44 души, които избраха партийно ръководство, отбелязва ДПА.

Начело на партията застава самата Вагенкнехт.  Тя ще я ръководи в съпредседателство с Амира Мохамед Али, която доскоро беше председател на разпадналата се вече след отделянето на Вагенкнехт и съмишлениците ѝ парламентарна група на „Левите“ в Бундестага. Водещите кандидати на АСВ на предстоящите европейски избори ще бъдат бившият политик от „Левите“ Фабио Де Мази и дългогодишният политик от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Томас Гайзел. Новата партия даде заявка за участие във вота за Европарламент на 9 юни и в източногерманските регионални избори през септември, когато редица провинции от бившата ГДР ще избират нов ландтаг (регионални парламенти). Вагенкнехт не възнамерява да се кандидатира нито на едните, нито на другите избори, а ще остане в Бундестага, където сега е независим депутат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!