БРИКС печели новата космическа надпревара

Скот Фирсинг за intpolicydigest.org

Космическата комисия на Тексас беше представена наскоро от губернатора Грег Абът в космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън, Тексас. Целта му е да затвърди позицията на Тексас като национален лидер в космическата индустрия на САЩ. В същото време SpaceX планира следващото си изстрелване на Starship за началото на май на стартовата площадка на компанията в Бока Чика, Тексас. Напълно подредената 121-метрова или почти 400-футова платформа Starship е жизненоважна за бъдещите мисии на НАСА до Луната.

В значителна актуализация на лунните амбиции на Америка, програмата Artemis на НАСА е изправена пред променени във времето, тъй като Starship и космическият кораб Orion на Lockheed Martin – централно място в мисията за връщане на американците на Луната – се изправят пред технически и логистични предизвикателства. Графикът за следващото кацане на Америка на Луната, първоначално планиран за 2024 г., сега е отложен най-рано до края на 2026 г.

Космическият кораб Orion, който успешно завърши лунна орбита без екипаж по време на мисията Artemis 1 през 2022 г., о се бори от тогава с технически отлагания. Настоящите планове предвиждат четирима астронавти на НАСА да обиколят Луната не по-рано от септември 2025 г., подготвяйки сцената за последващо кацане на лунната повърхност с помощта на Starship след 2026 г. Съгласно условията на договора с НАСА SpaceX на Илон Мъск има мандат да изпълни кацане на Луната без екипаж със Starship преди всеки опит с екипаж.

Едновременно с това геополитическият пейзаж на изследването на космоса е свидетел на разрастващ се съюз в рамките на BRICS. По-специално, нации като Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Иран и Етиопия са в преговори за подкрепа на съвместни лунни начинания, оглавявани от Китай и Русия, потенциално ускорявайки тяхната позиция в областта на извънземните изследвания.

След кацането на Луната в Пекин през декември 2013 г., отличията на Китай, свързани с космоса, включват изграждането на космическа станция с екипаж, наречена Tiangong, изпращането на роботизиран марсоход до Марс и превръщането в първата страна, извършила контролирано кацане на обратната страна на Луната. Тяхната бяла книга за 2022 г. се фокусира върху тези елементи от човешкия космически полет и мисиите за изследване на Луната  Земмята от космоса, а списъкът им с постижения в тези области продължава да се трупа. Само миналия месец Китай изстреля релеен сателит и два минисателита за Chang’e 6, разположен на обратната страна на Луната. И трите сонди успешно навлязоха около лунната орбита в края на март.

На фона на геополитическите напрежения, отекващи в тук на Земята, структурата на международното сътрудничество в изследването на космоса претърпява дълбока реконфигурация. В ход, отразяващ по-широки дипломатически отчуждения, Европейската космическа агенция прекъсна руските си партньорства в отговор на конфликта в Украйна.

За разлика от това пренареждане на Запада, Пекин поддържа своята стъпка на сътрудничество с Москва, без да се възпира от сухоземните спорове.

Русия, с историческо наследство в космическите станции от несъществуващата Мир до Международната космическа станция (МКС), сега се стреми да възстанови своята автономия в космоса. В декларация, резонираща с амбицията на космическите усилия от съветската епоха, руският президент Владимир Путин даде знак за откриването на новата орбитална платформа на Русия, която се цели да бъде частично оперативна до 2027 г. Това начинание бележи значителен завой от международните зависимости към суверенен орбитален аванпост .

Едновременно с това, в търсене на партньори за този дързък проект, Москва започна преговори в рамките на BRICS, обмисляйки по-широк консорциум, който може да включва нововъзникващи космически нации в споделено начинание за космическа станция. Това развитие би могло потенциално да измести настоящата динамика на международното космическо сътрудничество, представяйки нови вектори на сътрудничество във висините.

Китай и Русия също имат свои собствени планове за Луната, по-специално проекта за Лунна изследователска станция (ILRS). Двете страни подписаха споразумение през 2021 г. за изграждане на „всеобхватна научна експериментална база“ на лунната повърхност и/или в лунна орбита, за да извършват „мултидисциплинарни и многоцелеви научни изследвания“.

Скоро след това Южна Африка, Египет, Венецуела, Пакистан, Азербайджан и други проявиха интерес или се присъединиха към проекта.

Междувременно надеждното и развиващо се семейство ракети Long March на Пекин помогна за изстрелването на сателити за африкански страни като Алжир, Етиопия, Нигерия и Судан, както и Египет, който ще бъде домакин на централата на Африканската космическа агенция в Кайро. Китай отвори център за сглобяване и тестване на сателити в Кайро през 2019 г.

Вашингтон е особено загрижен за иранското космическо сътрудничество между Пекин и Москва. Космическата програма на Техеран е дълбоко обезпокоителна за САЩ поради по-големите си геополитически последици. На 29 февруари Русия изстреля в орбита изследователски сателит, произведен в Иран, а през януари Иран твърди, че е извел три сателита в орбита. Техеран планира своя космически център Чабахар в югоизточен Иран да бъде най-голямата площадка за изстрелване на космоса в Западна Азия.

Космическите амбиции на Индия нараснаха забележително от 70-те години на миналия век, с Индийската организация за космически изследвания (ISRO) начело. В стратегически натиск за междупланетно признание, Индия триумфира с първото си пътуване до Марс през 2013 г., разказ, подчертан от признание от председателя на ISRO: мисията беше частично подхранвана от стремежа да изпревари Китай след марсианските му стремежи, свързани с Fobos- Мисията Grunt от 2011 г. се провали.

Десетилетие на технологичен напредък и стратегическо планиране достигна кулминацията си на 23 август 2023 г., когато индийската лунна сонда направи своето историческо кацане на повърхността на Луната – събитие, щателно съчетано с годишната среща на върха на БРИКС, сигнализиращо за високия статус на Индия в космическата надпревара. Този лунен подвиг стана след злополуката на руската Луна 25, хвърляйки рязък контраст между двете космически нации.

В последващ стратегически съюз Индия обяви през декември инициатива, подкрепена с американски експертен опит: обучение и изпращане на индийски астронавт до Международната космическа станция (МКС) до края на 2024 г., отбелязвайки още един крайъгълен камък във възходящия космически разказ на Индия.

Бразилия организира космическо партньорство както с американски предприятия, така и с коалицията BRICS.

Саудитска Арабия, която подписа Споразуменията Артемида през юли 2022 г., има подобна история. Въпреки че е дългогодишен американски съюзник, Рияд има богата космическа история с Китай и Русия. Арабската нация също е в активни преговори с китайски космически компании за сделка, обхващаща трансфер на технологии за сателитен софтуер, наред с други космически дейности. Богатото на петрол Кралство има амбициозни цели, включително по-голямо участие на Луната и един ден разполагане с местни възможности за изстрелване. Саудитците наскоро направиха безпрецедентен ход, като подадоха документи до ООН, за да се оттеглят от Споразумението за Луната от 1979 г., първата страна, която направи това. Трима граждани на Саудитска Арабия вече са летели в космоса.

Космическите стремежи на ОАЕ достигнаха нов зенит със своята сонда Mars Hope, обикаляща около Марс през февруари 2021 г. Разширявайки допълнително своя космически отпечатък, Университетът на ОАЕ в Шарджа се присъедини към ръководения от Китай и Русия проект за Международна лунна изследователска станция.

Едновременно с това космическият център на Мохамед бин Рашид разширява партньорството си с НАСА, осигурявайки ключов компонент за въздушен шлюз за лунната станция Artemis Gateway, заедно с международни агенции като канадската, европейската и японската агенция за аерокосмически изследвания.

Космическата стратегия на Китай хвърля поглед отвъд НАСА, идентифицирайки разрастващите се способности на гигантите от частния сектор – SpaceX, Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Blue Origin и Axiom Space – като основни източници на конкурентно напрежение.

Въпреки постигането на безупречен рекорд за изстрелване през 2023 г., Китай не лежи на лаврите си. Страната работи интензивно за насочване към ракетна технология за многократна употреба до 2026 г., емблематична характеристика на иновациите на SpaceX, и си поставя амбициозни цели да изпрати китайски астронавти на лунната повърхност до 2030 г.

Докато са изправени пред контрастиращи съдби, характеризиращи се с периодични закъснения, космическите агенции на САЩ могат да станат свидетели на бързото изпълнение на обширни проекти от страна на Китай – умение, което скоро може да се прояви в увеличаването на неговия орбитален аванпост от три на шест модула. Назряха спекулациите, че предстоящите китайски начинания – Mengzhou (Dream Vessel), спускаемият модул Lanyue (Embracing the Moon) и страхотната ракета Long March 10 – може би са съдове, които ще изпишат китайски отпечатъци върху Луната, продължавайки историческото пътешествие на нацията в космоса.

Като цяло изглежда, че няма спиране на тази нова космическа надпревара. Това е състезание, което изисква огромно количество пари и умствена сила, оттук и необходимостта от космическа дипломация. Разширяващият се съюз БРИКС наистина представлява огромна конкуренция за Америка. Това означава, че значението на космическата дипломация във външната политика ще нараства. Artemis е ключова за САЩ и с 36 държави, които понастоящем са се присъединили, Вашингтон и НАСА ще искат да запазят тези страни на борда или още по-добре да разширят списъка с партньори.

Независимо от резултата от космическата надпревара, опитът показва, че научните иновации в тази сфера почти винаги означават положителна възвращаемост на инвестициите за човечеството и нашите бъдещи поколения.

Връщането на Луната и отвъд нея ще бъде трудно. Ще бъде скъпо. Но като вид това е пътуване, което трябва да предприемем.

ВИЗИТКА: Д-р Скот Фирсинг е експерт по въпросите на САЩ и Африка, преподавал е и е завършил изследвания за Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE), Цитаделата, UNC и други институции. Той е настоящият собственик на Scott Sky Advisors, която помага на европейски компании да навлязат на американския авиационен пазар. Сега базиран в Остин Тексас.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!