Делян Пеевски: Да запишем членството ни в ЕС и НАТО в Конституцията

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че ще предложат в Конституцията да бъде записано членството в ЕС и НАТО, съобщава БТА. Това коментира той пред журналисти в парламента по повод първото гласуване на измененията в Конституцията.

„За“ тях гласуваха 161 народни представители. Очаква се след два месеца промените отново да бъдат гледани на първо четене, тъй като не събраха необходимите две трети от гласовете на всички народни представители. Процедурата предвижда измененията отново да бъдат върнати на първо четене след два месеца.

Предложението за вписване на членството на ЕС и НАТО в Конституцията бе направено преди месеци от група обединена около Росен Плевнелиев и Соломон Паси. По този начин записано членството в двата съюза няма да не може да бъде подлагано на референдум. Това обаче не пречи в следващ парламент при събиране на необходимото мнозинство от две трети тази поправка да бъде премахната.

Пеевски каза, че от ДПС ще предложат промяната още утре. Депутатът обясни, че ще предложат още да отпадне възможността главният прокурор да остава на поста си два мандата.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!