Западни „експерти“ упорито убеждават обществото, че честото къпане не е полезно за здравето

Експертите на Запад продължават да настояват, че всекидневният душ е само „за ефект“ и няма реални ползи за здравето“. Обществото продължава да бъде убеждавано, че вземането на душ всеки ден е вредно за кожата. Налице е поредн публикация по темата, този път в New York Post. 

„Експертите твърдят, че ежедневният душ няма доказана полза за здравето. Звезди като Джейк Джиленхол и Мила Кунис признават, че отказват душа. „Защо се къпем? Най-вече защото се страхуваме, че някой друг ще ни каже, че миришем„, казва природозащитникът Донахад Маккарти пред BBC.

Дерматологът от Манхатън д-р Джули Русак вече заяви пред The Post, че продължителното и ежедневно вземане на душ може да доведе до загуба на „микробиома на кожата“, който играе роля в защитата на кожата и е „изключително важен за цялостното здраве на организма„, пише медията.

„Химикът Дейвид Уитлок е толкова твърдо решен да запази тази кожна бариера, че в продължение на 12 години не се е къпал, а предпочита да се напръсква с полезни за организма бактерии, които според него неутрализират химическите вещества, създаващи миризми“, пише още New York Post.

Когато го попитаха как да се справи с критиците, той каза пред Vice: „Кажете на всеки, който ви се подиграва, че проявява дълбоко невежество по отношение на кожния микробиом, и си тръгнете.“

Ние мием телата си много повече, отколкото в миналото„, казва Дейл Соутъртън, професор по социология в Бристолския университет. „Промяната е настъпила най-вече през последните 100 години, но не е била планирана“, казва професорът . „Всъщност изглежда, че се е случила почти случайно.“

Експертите обясняват този феномен с все по-широкото разпространение на душовете, които стават обичайни за американците около 20-те години на миналия век.

Ако се върнете 100 години назад, не сме се къпали всеки ден, защото душът не е бил нещо нормално„, заявява Кирстен Грам-Хансен, професор в Дания в катедрата по застроена среда на университета в Олборг.

„Не се къпем заради здравето. Ние се къпем, защото това е прието за нормално.“

Сали Блумфийлд, почетен професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, твърди, че хората се къпят всеки ден, защото това е „социално приемливо“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!