Чаканото намаление на лихвите в САЩ другата седмица се отлага с месеци

Политиците от Федералния резерв на САЩ, които преглеждат последните данни за инфлацията, не откриват почти нищо, което да подхранва чувството им за спешност за намаляване на лихвените проценти, но и нищо, което да изключва вероятността за намаляване на лихвите по-късно тази година, пише Reuters.

Агенцията се позовава на мнението на финансовите пазари и анализаторите след правителствения доклад в петък, който показа, че инфлацията през миналия месец се е повишила до голяма степен в съответствие с очакванията на икономистите и с очакванията на самите служители на Федералния резерв.

Годишното нарастване на ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), който централната банка на САЩ иска да достигне е 2%, но той се ускори до 2,7% през март от 2,5% през февруари. А основният PCE индекс, измерващ базисната инфлация, остана на 2,8%, колкото и през февруари.

Политиците на ФЕД заседават следващата седмица и почти повсеместно се очаква да запазят основния лихвен процент в сегашния му диапазон 5,25%-5,5% и да продължат да не дават сигнали за спешни съкращения, пише още агенцията.

 Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка се нуждае от повече увереност, че инфлацията се движи към целта от 2%, преди да намали лихвените проценти.

Въпреки че данните от петък не накърниха допълнително тази увереност, те не допринесоха и за нейното засилване, смятат анализаторите. Докладът показа, че разходите за жилища и транспорт продължават да тласкат цените нагоре.

Като се има предвид инерцията за икономиката и цените, не очакваме Фед да обмисли силно облекчаване на паричната политика най-рано от септемврийското си заседание„, написа икономистът от Nationwide Бен Айерс. „Съществува и риск по-нататъшната устойчивост на икономиката да отложи евентуално понижение на лихвите до 2025 г., което е ключов риск за растежа през следващата година.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!