Медведев обясни как Русия ще отговори на САЩ при конфискация на руски активи

Отговорът към САЩ при конфискацията на руски активи от Москва може да бъде само асиметричен, но не по-малко болезнен. Това написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в канала си в Telegram. Според него Русия може да конфискува имущество на частни лица под юрисдикцията на страната.

Очевидно е, че няма да можем да дадем напълно симетричен отговор на тази грубост на САЩ за безсрамната кражба на нашите активи. <…> Отговорът може да бъде само асиметричен. Между другото, не е факт, че ще бъде по-малко болезнено “, написа Медведев .

Той обясни това с факта, че в Русия няма значително количество американска държавна собственост, включително пари, права и други американски активи.

Въпреки това Москва може да използва определени лостове срещу Вашингтон, по-специално да използва реторсия (Отвръщане на едно престъпление с друго в предвидените от закона случаи, бел. ред.) в съответствие с чл. 1194 от Гражданския кодекс на Руската федерация, обясни Медведев.

Говорим за възбрана, например със съдебно решение, върху имущество на частни лица под юрисдикцията на Русия (пари, недвижимо и движимо имущество в натура, права на собственост) , каза заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Медведев отбеляза, че това не е лесен процес, тъй като мнозинството са хора, които са инвестирали в руската икономика. Москва им гарантира неприкосновеността на правото на частна собственост, но държавата им обяви хибридна война на Русия, каза той. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия подчерта, че „Америка и американците трябва да платят за своите престъпни решения“.

Преди това заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков заяви, че Москва обмисля вариант за намаляване на дипломатическите отношения с Вашингтон в случай на практически мерки за конфискация на руски активи. Според него руският отговор на изземването на активи в страните от Г-7 може да съдържа контрамерки от дипломатически и икономически характер.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!