Костадин Костадинов: Тагарев да подаде оставка като министър на отбраната

Декларация прочетена от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група на „Възраждане“ :

Хубавото е, че днес започнахме с клетва, между другото, клетвеният лист е оставен тук, като гледам. В него пише : „Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“.

Преди два месеца и половина, не в тази пленарна зала, която прилича на конферентна зала в някой хотел, а в истинското Народно Събрание, коментирахме един казус, по който за пореден път се разделихме, не само в парламента, а и в обществото. Ставаше въпрос за даряването на българска военна техника на Украйна, прословутите сто БТР-а.

Тогава, ние от „Възраждане“, заявихме и то няколко пъти, категорично, в хода на дискусията, че тази техника е важна за нас. Тя беше изкарана, едва ли не, като нещо, което е старо, бракувано, негодно и така нататък. Оказа се, че не е така – народният представител от „Възраждане“ – Ивелин Първанов, аргументирано и категорично обясни, че става дума за абсолютно нови и запазени машини, които биха могли да се използват в определени моменти, като този, който вчера и онзи ден сполетя, за съжаление, българското южно Черноморие.

Оказа се, че в такива определени моменти, нашата държава изпитва много сериозен проблем, когато един мост се срути и не може да се стигне до определени населени места.

Оказа се, че ние не разполагаме с такава техника, а всъщност на практика имаме.

Вчера журналистите се чудеха, не трябва ли армията да се намеси, защото само тя разполага с подобни проходими амфибии. Всъщност не е така – МВР разполага, тези сто БТР-а са точно такива – запазени, нови, можещи точно в тази ситуация да послужат. Да послужат за какво – за интересите на народа, това което преди малко чухме от новия народен представител, който се закле тук от трибуната и което, между другото, всички ние сме казвали в момента, в който сме ставали народни представители.

Какво изискват интересите на народа – да бъде осигурявано благоденствието на друг народ или благоденствието на българския народ, защото все пак, не пише за кой народ става дума. Очевидно е, че за някои от нашите народни представители, не става въпрос за българския народ, но тук е много важно да отбележим и нещо друго.

В хода на цялата дискусия тогава, министърът на отбраната – Тагарев, най-яростно защитаваше, разбира се, и с парламентарната група, която го е издигнала, тезата, че не само трябва да направим това дарение, но и по – нататъшни последващи такива.

Разбира се, в хода на дискусията, се наложи да припомним многократно, че настоящият министър на отбраната е бивш служител на Министерството на отбраната в Украйна, което поставя под въпрос неговата лоялност към България. Всъщност мисля, че не я поставя под въпрос – директно показва ясно и категорично, че той не е лоялен на нашата страна, а е лоялен на чужда държава.

Сега, точно в един такъв определен, нещастен за нас българите момент, момент на бедствие, когато трябваше да се ангажира държавата, управлението, правителството, се оказа, че ние нямаме достатъчно техника. Защо?

Защото тази, която имаме, сме я обещали на друга държава.

За пореден път България е мащеха за своите, майка за чуждите, но проблемът с Тагарев не е само в това отношение. Проблемът с Тагарев е свързан и с неговата очевидна неспособност да оценява екипа, с които работи.

Това, че е работил за чужда държава и за чуждо правителство и е взимал пари за това е само един щрих, който някак си, беше преглътнат доста бързо и безболезнено. Но когато миналата седмица стана ясно, че един от неговите съветници е постъпил недопустимо, въпреки че всеки родител трудно би се овладял, реакция не последва. Неговият съветник не е успял да овладее нервите си и е постъпил недопустимо, в крайна сметка същият пое вината си и си подаде оставката. Големият въпрос е защо лицето Тагарев, което няма основание да си изпуска нервите или да действа под въздействието на шок, афект или каквото и да е било друго състояние, вместо да направи необходимото и да поеме отговорността си, започна да търси сметка от министъра на здравеопазването, за това, че била разпространена информация от “Пирогов”. Това е безкрайно нечистоплътно. И тук, ние от “Възраждане”, още веднъж ще повторя, не хвърляме отговорността върху съветника, а върху началникът на съветника. Въпросът, който трябва да поставим сега е – кога Тагарев ще си подаде оставката?

Има такива случай, един от заместник – кметовете на Пловдив си подаде оставката, само заради това, че неговият брат, забележете, е извършил нещо, което беше оценено като непристойно и беше арестуван, в момента е подсъдим. Нищо общо няма заместник – кметът на Пловдив със своя брат, освен, че са братя, разбира се и няма никакво отношение и касателство със случката, но този човек, очевидно има чест и достойнство и си подаде оставката.

В конкретния случай, защо Тагарев още не си е подал оставката? Нещо повече, с изключително нагло поведение, това лице, си позволи да отправя квалификации, да търси хибридна атака, вместо да потърси отговорността, за това което се случва, в крайна сметка, заради собствения му некачествен кадрови подбор?

Ние ще поставяме този въпрос пред лицето Тагарев, при всяка възможност, която ни се отвори, но все пак се надяваме, че няма да постъпи като своя началник в правителството – Денков, който след като изрече поредица от безпочвени клевети и обвинения по адрес на „Възраждане“, два месеца и половина след това, го беше страх да влезе в парламента, за да отговаря на нашите въпроси.

И намери смелост, едва миналата седмица, на седми септември да се яви тук. Не знам кога ще бъде следващият път, разбира се. Нека Тагарев да намери достойнство и чест, ако има такива и да подаде оставка като министър на отбраната. Благодаря!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!