Урсула потвърди, че може да бъде блокирана социална мрежа в Европа

Социалната мрежа TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, може да бъде блокирана в Европейския съюз (ЕС), съобщи на 29 април ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това не е изключено“, цитира вестник „Политико“ шефката на Еврокомисията. Фон дер Лайен беше попитана за възможността за блокиране на работата на социалната мрежа след ограниченията, наложени на TikTok. Тя добави, че Европейската комисия е първата организация в света, която забрани използването на TikTok на корпоративни смартфони.

Миналата седмица TikTok реши да спре функция, която възнаграждаваше потребителите за взаимодействие с приложението TikTok Lite, след като Европейската комисия започна да разглежда функцията съгласно наредбата за модериране на съдържанието на Закона за цифровите услуги (DSA).

Освен това TikTok е изправена пред отделно разследване от Европейската комисия в рамките на DSA във връзка със защитата на непълнолетните.

Крайната мярка може да бъде временно спиране на социалната мрежа в ЕС.

По-рано, на 25 април, компанията собственик на социалната мрежа TikTok, ByteDance, заяви, че обмисля варианти за продажба на приложението в САЩ на нетехнологични компании и без алгоритъм за препоръчване на видеоклипове на потребителите на социалната мрежа.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа вчера законопроект, приет от Конгреса, част от който е инициативата за забрана на TikTok, ако ByteDance не продаде американското подразделение на социалната мрежа в рамките на девет месеца. Белият дом заяви, че по този начин Вашингтон иска да защити данните на 170 милиона американски потребители.

В същото време изпълнителният директор на TikTok Шоу Дзъ Чу заяви, че социалната мрежа не възнамерява да напуска САЩ на фона на инициативата на американските власти да я забранят. Според него социалната мрежа е уверена в позицията си и ще оспори в съда евентуална забрана в САЩ. Представителите на платформата очакват да спечелят тези дела, защото имат „фактите и конституцията на тяхна страна“, добави той.

На 19 април собственикът на социалната мрежа X Илон Мъск се обяви против блокирането на TikTok в страната. Той подчерта, че подобна забрана противоречи на принципите на свободата на словото и изразяването. Преди това, през март, Мъск прогнозира засилена цензура в Съединените щати, ако тя бъде приложена.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!