Мика Зайкова: Хората са принудени да теглят бързи кредити, за да си плащат тока и водата!

Хората са принудени да теглят бързи кредити, за да си плащат тока и водата!

80-85% от домакинствата изпитват затруднение да си плащат месечните сметки. За да може човек да живее нормално, трябва да взема 1900 лв. заплата. Така след удръжките ще получи чисто 1500 лв. Това коментира икономистът Мика Зайкова.

Според нея е можело на всички пенсионери да бъдат дадени великденски добавки или поне на тези, които живеят под линията на бедност. Престъпление е тези с пенсия от 527 лв. да бъдат отрязани. Те вземат само с лев отгоре от определения праг. Това обясни пред сайта Lupa.bg финансистът.

„Със средния доход българинът може да напълни от 8 до 10 кошници с 20 стоки, които ползва всеки ден. Ако получава минимална заплата, 8 кошници, а ако получава 1000 лв. – 10 кошници. Румънците могат да напълнят 15 пъти кошницата, французите – 34 пъти, в Люксембург – над 54 пъти с минимална заплата, която е 3060 евро“, отбеляза финансистът.

Въпреки че гласуваха електричеството да не излиза на пазара, цената му се вдига. Дори сега тя е вдигната между 11 и 15% в зависимост от доставчика, а и всеки месец ще расте заради зелената сделка. Взеха парите на държавните фирми, които произвеждат ток и им отнеха възможността да се развиват“, посочи Зайкова.

Националният осигурителен институт започна изплащането на великденски добавки от 100 лева на 26 април.

Парламентът одобри допълнителни приходи в размер на 100 лв. за тези, чиято пенсия или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г. е в размер до 526 лв. включително.

Право на допълнително средства имат около 534 хиляди българи.
Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!