Дугин пред Карлсън: Неолиберализмът се превърна в тоталитаризъм. Малцинствата контролират мнозинството

Западът навлиза в нова фаза в развитието на либерализма, в която малцинствата контролират мнозинството, базирайки се на принципите на уокизма (идеологическо движение в Европа, свързано с така наречените най-прогресивни възгледи – на пробуждането – бел. ред.). Това заяви руският философ, политолог, социолог и общественик Александър Дугин в разговор с американския журналист Тъкър Карлсън.

Той отбеляза, че проблемът е в двете дефиниции на либерализма. Ако класическият либерализъм подкрепя демокрацията, тоест управлението на мнозинството, то новият либерализъм говори за господството на прогресивно мислещите малцинства, които трябва да поемат контрола над мнозинството.

„“Това не е демокрация, това вече е тоталитаризъм. И сега не става дума за защита на индивидуалната свобода, а за нареждане да бъдеш буден, да бъдеш модерен, да бъдеш прогресивен. Не е ваше право да бъдете или да не бъдете прогресивни. Ваш дълг е да бъдете прогресивни, да следвате тази програма. Следователно можете да бъдете само ляв либерал. Не си достатъчно свободен, за да бъдеш десен либерал“, отбеляза Дугин.

Така либерализмът, който през цялата си история се е борил срещу регулирането, се е превърнал в тоталитарен, предписващ, несвободен. Това се е случило, според философа, след като желанието да се „освободи“ индивидът е прераснало в стремеж да се отървем изцяло от старото разбиране за индивида в полза на по-нови концепции и сега то вече не може да бъде спряно.

„И ако кажете: „О, аз предпочитам стария либерализъм“, прогресистите ще ви кажат, че не става въпрос за стария либерализъм. Те ще ви убедят, че става въпрос за фашизъм. Те ще кажат: „Ти защитаваш традиционализма, консерватизма, фашизма, така че спри: или бъди прогресивен либерал, или с теб е свършено, или ще те премахнем. Ето на какво сме свидетели“, обобщава Дугин.

Източник: Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!