Николай Василев: Преди 35 г. са се раждали над 120 000 българчета. Сега са едва 57 000. След 100 години ни няма!

„Има няколко опасности пред нацията ни през този век. На първо място е ниската раждаемост. Не знам, дали през 20-и век, но дали и през 19-и век е имало толкова ниска раждаемост, както е сега, макар тогава населението да е било по-малко. През миналата година са се родили едва 57 197 деца. Това каза пред bTV бившият икономически министър и вицепремиер Николай Василев

Само за да спрем не да намаляваме, даже не говорим за нарастване на населението, броят на ражданията трябва да е над 100 000 и то при положение, че няма емиграция, а тя е налице, особено при младите хора. През последните 14 години раждаемостта е намаляла с 1/3.

Преди 35 години ражданията са били над 120 000, а сега са двойно по-малко.

Последните 35 години вървим стремглаво надолу. И тук има два варианта за реагиране. Първият е да си заровим главата в пясъка и да кажем, че нищо не може да се направи, защото и в Италия и Япония е така и след 100 години ще изчезнем и няма да я има България.

Другият вариант е всички правителства занапред да се занимават с този проблем на първо място. Не виждам с кое друго важно или интересно ще ни занимават, защото през последните години нито една интересна идея не съм чул“, каза Василев.

Попитан, какви мерки трябва да бъдат предприети за решаване на проблема, Николай Василев обясни:

Заради инфлацията от 20 000 на 25 000 лева трябва да бъде вдигната помощта от държавата към семействата с новородено дете.

Това ще са най-добре инвестирани пари от държавата за разлика от всички прахосани милиарди от бюджета.

На второ място да се построят всички детски градини незабавно. От колко време е този проблем в София и други градове? Докато се пенсионираме пак няма да има детски градини. На трето място да се увеличат четири пъти всички детски надбавки за деца на месец. Това ще струва над един милиард лева. Знаете, че съм човекът, който най-малко иска да има държавен дефицит, заключи Николай Василев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!