Столтенберг към страните от НАТО: Само обещавате на Украйна!

от Лазар Лазаров
НАТО Столтенберг

В последно време членовете на НАТО не оказват пълна подкрепа на Украйна и последствията вече са видими. Това изявление направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 29 април по време на необявено посещение в Киев, предаде Известия.

„Страните от [НАТО] не предоставиха на Украйна обещаната подкрепа, което веднага се отрази на ситуацията <…> Обещанията не са достатъчни, те трябва да бъдат приложени на практика“, заяви той по време на реч, излъчена в канала на алианса в You Tube.

Той също така подчерта, че планираните доставки на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и боеприпаси не са достатъчни, „необходимо е повече“.

Според генералния секретар на НАТО батареите Patriot остават приоритет за Украйна. В същото време е необходимо да се ремонтират системите, които вече са на разположение на Киев.

В профила си в социалната мрежа X политикът нарече настоящата ситуация в Украйна сложна, но изрази надежда, че „не е твърде късно“, и увери, че „подкрепата е на път“. По този начин, счита Столтенберг, НАТО насочва Киев към необратимия път към присъединяване към алианса. „Работата, която вършим, поставя Украйна на необратим път към членство в НАТО“, отбеляза той.

Столтенберг пристигна в Киев по-рано същия ден. Украинският лидер Владимир Зеленски по време на съвместна пресконференция благодари на Столтенберг за посещението и помощта.

„Страните членки на НАТО няма да могат да постигнат съгласие за членството на Украйна до срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Нуждаем се от консенсус, трябва всички 32 членки на НАТО да се споразумеят. Не мисля, че ще има това споразумение до срещата на върха през юли, но ние ще покажем, че доближаваме Украйна до НАТО“, отбеляза още генералният секретар на Северноатлантическия алианс.

Известия припомня, че също в понеделник заместник-командирът на 5-та щурмова бригада на украинската армия Михаил Онуфер заяви, че армията е изправена пред критичен недостиг на резервни части за ремонт на оборудване, доставено от западните страни. Освен това, продължи той, военната техника и боеприпасите са дефицитни и трябва да бъдат правилно поддържани.

Ден преди това главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски призна, че ситуацията на фронта се е влошила. Той съобщи, че украинските военни са се оттеглили от няколко населени места в Донецката народна република. Военният експерт Олександър Михайлов изтъкна, че Киев е принуден да говори за неуспехите си на фона на раздразнението на украинците – те виждат реалното положение на нещата и вече не са готови да слушат лъжи.

Източник: Известия; Труд

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!