Две трети от американците притеснени за психическото здраве на Байдън

Ахмед Адел, базиран в Кайро изследовател по геополитика и политическа икономика

Според скорошно проучване 60% от анкетираните американски граждани не одобряват 80-годишния президент на Съединените щати, кандидатиращ се за втори мандат. Цифрите са категорични: огромно мнозинство от американците са загрижени за възрастта на Джо Байдън и отхвърлят факта, че демократът е решил да се кандидатира за преизбиране.

Анкета, проведена от NBC News показва, че 68% от регистрираните гласоподаватели са загрижени, че Байдън не е психически и физически здрав, за да продължи да бъде президент. В този смисъл 55% от анкетираните казват, че са „загрижени“ за възрастта му, който, ако успее да спечели и следващите избори, ще напусне Белия дом на 86 години.

Шестдесет процента от гласоподавателите са загрижени, че Байдън ще бъде преизбран и ще ръководи още четири години Белия дом, а 46% казват, че са много притеснени от това.

Джо Байдън, президент на САЩ

Напредналата възраст на Байдън, който е и най-възрастният президент в историята на САЩ буди сериозна загриженост не само сред избирателите, но в лидерите и стратезите на Демократическата партия, които от началото на неговия мандат са разглеждали възможност за заместването му.

След пристигането си в Белия дом, Байдън е в новините всяка седмица с подхлъзване или претърпян физически инцидент, което още повече засили коментарите за предполагаемата му сенилност или физическа уязвимост. На този фон на 25 април той обяви, че ще участва и в следващата президентска надпревара с настоящия си вицепрезидент Камала Харис.

В предстоящата кампания съществува голяма разлика, спрямо предходната, която се проведе почти изцяло онлайн, заради пандемията. Сега той ще бъде принуден да бъде изложен директно пред вниманието на публиката на фона на още по-напредналата му възраст.

Първата дама Джил Байдън казва, че „нищо“ не можело да забави Джо Байдън в изпълнение на задачите му, въпреки че повечето избиратели са загрижени за психическото и физическото му здраве.

„Не подценявайте способността на Джо да прецака нещата“, както твърди бившият му шеф, президентът Барак Обама.

Един от най-лошите гафове на Байдън беше, когато той потърси представителя на Индиана Джаки Валорски на конференция в Белия дом – осем седмици след нейната смърт, в която той дори беше пуснал дълго съболезнователно съобщение.

„Джаки – тук ли сте? Къде е Джаки?“ – питаше той от подиума, докато се оглеждаше. (И завърши речта си с „Бог да пази кралицата, човече“ б.р.).

Кой би могъл да забрави, призива му за смяна на режима в Русия? Белият дом побърза да отрече това, като поясни, че имал предвид руския президент Владимир Путин: „За бога, този човек не може да остане на власт“.

Байдън също каза, че САЩ ще защитят военно Тайван, ако Китай го нападне, слагайки край на десетилетия  неангажиране с военна намеса и предизвиквайки гняв от страна на Пекин и оспорвайки политиката на Единен Китай. Белият дом отново трябваше да отрече казаното пред целия свят.

На президента му стана навик и да пада, като например когато падна по лице на церемонията по дипломирането на Академията на Военновъздушните сили през май или, когато се спъна два пъти за няколко седмици по-рано тази година, докато се изкачваше по стълбите на Air Force One, или през 2022 г., когато падна от мотора си.

Като се има предвид, че умствените и физическите способности на Байдън не са това, което трябва да бъдат за президент на Велика сила, лесно е разбираемо е, защо повечето американци проявяват загриженост за възрастта му в навечерието на изборите. Но засега изглежда, че демократите ще настояват той да основният им кандидат.

Източник: InfoBRICS

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!