Боян Чуков: НАТО стъпва по много тънък лед

Боян Чуков, Фейсбук

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

„Шефът“ на НАТО Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО, обяви, че НАТО е дало разрешение на Украйна да нанася удари по цялата територия на Русия с изтребители F-16, които скоро ще бъдет доставени. Първите самолети вече са приготвени в Нидерландия и Дания. Пилотите ще бъдат украинци и най-вероятно „пенсионирани“ натовци представени като „доброволци“.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Руснаците отговориха, че ако американските самолети F-16 ударят Русия, то Украйна няма да е единствената цел на руските ВС. Това е причина румънците да искат да се ползват за F-16 летищата в Молдова, а не в Румъния. Но дилемата на НАТО е, че не всички членове на НАТО ще се съгласят да приложат член 5 от Договора на Североатлантическия съюз за започване на война с Русия. Всички натовски страни знаят, че вече стъпват на много тънък лед и им липсва вътрешна обществена подкрепа за да започнат война в Украйна.

Освен това лидерският ансамбъл на Европа вече е в преход и това ще стане още повече с наближаване на лятото и провеждането на множество национални избори. Предвид факта, че европейските арсенали са основно изчерпани, европейските сухопътни сили са предимно в лошо състояние (без Полша), а европейската въздушна мощ е надценена , най-добрата политика за НАТО ще бъде да се опита да намери начин да преговаря с руснаците, или преди или след колапса на Украйна.

Руснаците са готови незабавно да преговарят, но след като бъдат изпълнени поставените условия от руския външен зам. министър Рябков през декември 2021 г. По-ясно казано, след като НАТО се върне на своите позиции от 1997 г.

Засега НАТО не иска окончателно решаване на въпроса за общата европейска сигурност. В това число и на Русия. Търси се временно замразяване на сраженията и подготовка на ВСУ за подновяване на войната… докато все още има украинци, които могат да бъдат мобилизирани. Все по-често се говори за разрастване на конфликта в Калиниградска област или в Приднестровието, където живеят много етнически българи служещи в силовите структури. Въпросните българи са проруски настроени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!