Соня Колтуклиева: 2023 година мина под мотото: “Това не може да бъде!”

Мнението взе Валентин Кардамски

От КритичноБГ се обрнахме, към политици, журналисти, общественици, анализатори, пубични фигури да споделят мнението си: Каква бе 2023 г. за България и българите.

Представяме ви мнението на Соня Колтуклиева: 

„2023 година мина под мотото: “Това не може да бъде!”

Мария Габриел, министър на МВнР и вицепремиер

На 11 май номинираната за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще поиска оставката на главния прокурор, подкрепян от ГЕРБ, избран с благословията на лидера на партията. Иван Гешев, започна безмилостна война с Бойко Борисов. Правителството с участието на министри от БСП и ИТН, с подкрепата на ДПС, беше готово, но в последния момент Иван Гешев звънна на Корнелия Нинова и я отказа от участие, защото има с какво да я уплаши – в СГП се води разследване за износа на оръжия към Украйна, докато тя беше вицепремиер и министър на икономиката.

Обвинител #1 поиска депутатските имунитети на Бойко Борисов и Кирил Петков и така силом ги сплотѝ. В резултат – роди се “ротационният кабинет”, непознат в историята и нерегламентиран в законите.

На 13 юни Иван Гешев тръгна да бори враговете си в подкомисия на Европарламента – отявлено Бойко Борисов и прикрито Делян Пеевски. В това време ВСС го уволни, а на 16 юни президентът Радев подписа указа, въпреки очакванията на потърпевшия магистрат да получи неговата подкрепа с отсрочка. Не! Ген.Румен Радев не ще забрави никога бруталното нахлуване в сградата на президентството през юни 2020 година.

На 6 юни 2023 година беше гласуван кабинетът “Денков-Габриел”, а коалицията зад правителството нарекох “Палачи и Жертви”. Заради общата заплаха от главния прокурор се прегърнаха двамата безпощадно враждуващи партийни лидери: Бойко Борисов, който беше арестуван на 17 март 2022 година по разпореждане на премиера Кирил Петков и задържан от МВР за 24 часа.

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев отказа да го остави в ареста за още 72 часа. На 1 май се случи нещо безпрецедентно: бомба избухна на пътя Самоков-София и удари бронирания автомобил на прокуратурата. Беше извършен атентат срещу действащ главен прокурор в държава-членка на Европейския съюз! Осем месеца по-късно няма заподозрян и поръчители.

Какво научих аз по случая? Разкрих самоличността на израелския генерал, отведен на местопрестъплението от Ясен Тодоров, който по-късно заради тази простъпка беше уволнен от ВСС от поста заместник-председател на Националната следствена служба. От него научих за съмненията на Иван Гешев, че опитът за покушение е организиран от Алексей Петров. По този случай бившата барета ме потърси по телефона, по време на живо излъчване по ПИК тв, докато с Недялко Недялков часове наред чакахме пред заключените врати в централата на ГЕРБ, за да попитаме Бойко Борисов наистина ли ще се колаборира с Кирил Петков и Асен Василев, за да ми каже, че няма нищо общо с атентата. Отговорих му, че това трябва да си изясни той самият с Иван Гешев. Бяха говорили по телефона, но не бяха се разбрали. Останаха си врагове до края.

На 16 август наемен убиец застреля Алексей Петров на еко-пътека на Витоша, докато се разхожда с тенис-треньорката си, без охрана. От прокуратурата ми казаха неофициално, че бизнесменът е улучен в окото от колоездач, приближил се много близко до него.

Алексей Петров

И тогава, и сега, както научавам, най-вероятната версия е за лично отмъщение от средите на бившата барета Николай Добрев (бай Добри), на когото се приписва предишен опит за убийството на Алексей Петров.

Какви биха могли да бъдат мотивите? Както първа разкрих в ПИК, Петко Петков, с когото агентът от ДАНС е бил в отлични отношения години наред, е обещал синът му Кирил да го направи заместник-председател на ДАНС, като благодарност за посредническата мисия при договарянето на кабинета “Денков-Габриел”. В ъндърграунда са се уплашили, че Алексей Петров може да придобие огромна власт, използвайки ресурса на държавата.

На 16 март, в интервю за мен, излъчено в ПИК тв, бившият депутат от ИТН и ПП Георги Георгиев разкри, че на 10 юни 2022 година, в дома на тогавашния министър на спорта Радостин Василев, са се водили срамни пазарлъци: от действащия премиер Кирил Петков са поискани по 500 000 евро на отцепник от четата на Трифонов, за да бъде подкрепено правителството при вота на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС. По това интервю “Шоуто на Слави” направи клип с милионни гледания, а КПКОНПИ започна разследване.

Около местния вот се случиха скандални събития, които безспорно влизат в рубриката “Това не може да бъде!” Доклад на ДАНС разкри, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кода на машините, след което ЦИК реши гласуването на 29 октомври да стане само с хартиени бюлетини. Министърът на електронното управление се оплака, че е бил притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов да вкара в игра за 640 милиона лева посочени от тях фирми. Разкрих кога и къде е станало: на 2 октомври през нощта, в нощния клуб на “Шишман”, срещу дома на бившия премиер. И какво от това? Един действащ министър, който е заплашван от председател на партия и на парламентарна група, продължава да се движи с охрана, заместникът му не е уволнен, макар да е разследван… обаче, все едно нищо не е станало.

На 7 ноември, в сградата на европейския парламент, след конференция за влизането на България в “Шенген”, тръгнах да питам временния главен прокурор защо Кирил Петков още не е разпитван по оплакването на министър Александър Йоловски за заплаха, но Борислав Сарафов се ожалва в ефира на ПИК тв, че не му позволявам да отиде … до тоалетната, макар да се вижда, че го гоня в коридора, в присъствието на цялата българска делегация. Е, той си заслужи признание – това интервю е гледано в ПИК и в социалните мрежи стотици хиляди пъти и е обсъждано с присмех в магистратските среди. Не може да бъде така да се държи главен прокурор, нали?!

Кметът на София Васил Терзиев и Борис Бонев. Снимка Facebook

Синя София, бастионът на СДС, прогресивните демократични многознайковци допуснаха наследник на род с огромна концентрация на Държавна сигурност да стане кмет на София. И в столицата се пръкна коалиция “Палачи и Жертви”. В навечерието на вота, от Борис Бонев, в блиц-интервю научих, че в неговата фамилия има хора, лежали в лагерите след Девети септември, но те били простили на мъчителите си. Е, тази компания – Васил Терзиев+Борис Бонев, е на път да се разпадне и даже любовта да се превърне във война. Не може да бъде, но е така.

В края на годината ненадейно започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, както се оказа след решение на съда – незаконно, без надлежно подписана заповед от областната управителка Вяра Тодева, която се скри в тоалетната, за да не отговаря на въпросите на депутати от “Възраждане”, нахлули в сградата на Областната управа.

Шоколадови модели на разчленените глави, крака, ръце на скулптурните фигури, върху празничната торта, бяха изядени от ДС (добрите сили) на купона на ДСб. Грозно, гнусно, гадно.

Елеонора Митрофанова, посланик на РФ в България

Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервю на Петър Волгин с посланичката на Русия. Защо? Защото отправяла заплахи към България. Няма как да знаем дали е истина, нали?! Издателят на ПИК Недялко Недялков направи интервю с Елеонора Митрофанова, която изрично обясни, че Русия не заплашва България. Впрочем, интервюто по ПИК тв е гледано от близо милион зрители, от 18 декември насам. Блюстителите на медийната чистота и свободата на словото обругаха интервютата с Елеонора Митрофанова, но приветстваха интервюто с Васил Божков. Значи, посланичката не може, Черепа може! Смехотворно е, че Генка Шикерова от “Свободна Европа”- сайтът, който се издържа от Държавния департамент на САЩ дава безкритично думата да сипе недоказани обвинения Васил Божков, санкциониран по Global Magnitski Act, от Държавния департамент на САЩ. В Америка биха ви казали: “Това не може да бъде!” Може-неможе… това е положението.

За промени в Конституцията се обединиха Христо Иванов с Делян Пеевски, а бившият главен прокурор Никола Филчев, в ексклузивно интервю за ПИК, ми каза подигравателно, че основният закон се прекроява от фирмата “Бойкикев и секретарки“.

Властта

Христо Иванов вече се готви да води листата за европейските избори на 9 юни догодина, а Ивайло Мирчев – да го наследи като председател на “Да, България”. Атанас Атансов се облажва да стане конституционен съдия, а Йордан Иванов от Пловдив, да поеме ДСБ.

Даниел Лорер и Зарица Динкова също гледат с надежда към Европарламента… всеки с амбициите си в царството на партийните секти.

На 6 март 2024 година предстои ротация на правителството. А след това и стратегически промени: Мария Габриел най-вероятно ще се върне в Брюксел, а Делян Пеевски и Бойко Борисов може да предизвикат предсрочни избори – понеже ППДБ вече не им трябват да споделят заедно властта.

Но за това – догодина. Весело посрещане на 2024-та! С надежда, че тя няма да бъде година на “Това не може да бъде!” 

Други мнения:

Петър Волгин за 2023 г.: Годината на безобразните евроатлантически лъжи

Мажд Алгафари пред КритичноБГ: 2023-та година бе най-силна в разрухата на Родината ни!

Д-р Гълъбова: 2023-та е годината на скандалите, лъжите, омразата и разделението. Но иде Видовден. Най-тъмно е преди зазоряване

Румен Петков за 2023 г.: Благодарение на уродите във властта изгубихме достойнството си като народ!

Иван Таков: 2023-та беше година на разтърсващи разломи в българското общество

Тодор Беленски за 2023 г.: Светът отива към формиране на макрорегиони, надеждата за България е изграждане на нов елит

Страхил Ангелов за 2023 г.: Окончателен банкрут на демокрацията. Вървим към диктатура. ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА!

Анастасия Гешева: Не е въпрос на пробуждане, това, което идва в 21 век е изправяне. Нашият народ е мостът между Изтока и Запада

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!