Тодор Беленски за 2023 г.: Светът отива към формиране на макрорегиони, надеждата за България е изграждане на нов елит

Мнението взе Валентин Кардамски

От КритичноБГ се обрнахме, към общественици, анализатори, пубични фигури да споделят мнението си: Каква бе 2023 г. за България и българите. Представяме ви мнението на Тодор Беленски:

„Броени дни остават до изпращането на 2023 година. Ще я запомним с много неща, но за съжаление много малка част от тях са положителни, особено когато става въпрос за нашата родина България.

Ще започна обаче с геополитическите измерения, тъй като именно те са определящи и за процесите у нас.

На първо място трябва да подчертаем, че настоящата година е ключова в разместването на пластовете в геополитиката. Постепенно САЩ започват да губят световната си хегемония и да се оформят очертанията на нови макрорегиони. Това обаче представлява дълъг и бавен процес, който ще премине през множество регионални конфликти.

Началото даде военната операция на Русия в Украйна, която има ясната цел да се противопостави на военната доктрина на САЩ и Британия по стратегическо обграждане на противниците им. В този случай обаче западните колониални империи имат още един стратегически опонент в лицето на Китай. И макар там към момента нещата да опират единствено до икономическо съперничество, това е едва първият пласт от противоборството.

Отварянето на фронта в Арцах (Нагорни Карабах) и конфликта между Палестина и Израел в Газа също представляват парчета от големия пъзел на геополитическото пренареждане. И при двата сблъсъка ключова роля играеше и Турция, която освен най-голямата армия на НАТО в Европа, през тази година затвърди посоката си към суверенизиране и обединение на ислямския свят. Победата на Ердоган на изборите срещу “американския” кандидат Калъчдароглу беше стъпка именно в тази посока.

Турция беше единствената държава в НАТО, която не отхвърли предложената от Русия резолюция към ООН, заклеймяваща „прославянето на нацизма”. Това е сериозен напредък в отношенията между Русия и Турция, между които години наред имаше много сериозни искри покрай войната в Сирия. Там Турция подкрепя бунтовниците от Мюсюлмански братя и Ал-Нусра (местното подразделение на Ал-Кайда), ситуирани към момента в Идлеб, докато Русия и Иран подкрепят властта на сирийския водач Башар Асад.

Не може да бъде пропуснато и засилващото се самоубийство на Европа, не само със санкциите срещу Русия, но и цялостните “зелени политики”, които извеждат на преден план абсурдни цели от рода на “нулеви емисии на парникови газове”. Вече цели научни колегии по света и у нас доказаха, че човешкият фактор в климатичните промени е пренебрежителен по отношение на въпросните газове, а истинската опасност идва реално от “борбата срещу тези климатични промени”. Понеже при нулеви емисии на въглероден диоксид с какво ще се хранят растенията, които ни дават кислород? Въпросните псевдо зелени политики, както и джендър стратегиите намират солидна почва най-вече в Европа, което все повече я лишава от възможността да бъде какъвто и да било фактор.

За съжаление това е посоката, в която пое и България. Към сляпо следване на брюкселските повели и тези на американското посолство, които вече са доста директни,както стана ясно от изтекъл запис от Националния съвет на “Продължаваме промяната”. Правителството и парламентът в България творят глупост след глупост.

През тази година външният дълг на България беше сериозно увеличен, направиха се законодателни стъпки в посока на отказ от собствената валута, а за капак промениха и Конституцията. С промените в основния закон позволиха на хора с двойно гражданство да се кандидатират за публични позиции,ограничиха правомощията на президента в избор на служебно правителство и сътвориха куп небивалици в съдебната власт.

Въпреки жестоката демографска катастрофа не увеличиха помощите за майчинство, но пък изпратиха около 500 милиона лв. подарък за Украйна, плюс военни машини и реакторите за АЕЦ “Белене”. Българската енергетика пък е поставена пред колапс заради ангажименти, поети по т.нар. План за възстановяване и устойчивост, поради които предстои затваряне на въглищните ни централи. Символично беше нарязан Паметникът на Съветската армия като стъпка за допълнително противопоставяне срещу Русия и погребването на паметта за отминалия период преди 1989 година. След който България от напреднала страна на ниво технологии и човешки капитал, се превърна в периферна държава със затихващи функции, ориентирана единствено в сферата на услугите.

Но, за да завърша с нещо положително… в България все още има здрави сили и масовият българин далеч не е толкова податлив на пропагандата, каквито са хората на Запад.

Съпротивата на българина продължава да е тиха,каквато беше и по време на пандемията, но продължава да тлее и отвреме-навреме да хвърля искри. Струва ми се, че са правилни оценките са постепенно формиране на национално отговорен контраелит.

За съжаление времето е ограничено и когато се отвори прозорец от възможности за различно положение на България в международното разделение на труда, тази трупа от хора вече трябва да е достатъчно организирана и решителна. Но надежда винаги има и в най-мрачните времена, защото както знаем от историята, трудните времена раждат силни хора!

Мажд Алгафари пред КритичноБГ: 2023-та година бе най-силна в разрухата на Родината ни!

Д-р Гълъбова: 2023-та е годината на скандалите, лъжите, омразата и разделението. Но иде Видовден. Най-тъмно е преди зазоряване

Румен Петков за 2023 г.: Благодарение на уродите във властта изгубихме достойнството си като народ!

Иван Таков: 2023-та беше година на разтърсващи разломи в българското общество

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!