Иван Таков: 2023-та беше година на разтърсващи разломи в българското общество

Интервю на Валентин Кардамски

В края на 2023 г. от КритичноБГ се обърнахме към Иван Таков, председател на БСП-София за мнението му относно случилото се през последните 12 месеца в държавата ни.

ВИЗИТКА:
Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. Завършва столичното 133-то СОУ „А. С. Пушкин“. Висшето си образование получава в университета „Макгил“ в Монреал, Канада, със специалност „Финанси“. Има и Магистърска степен по Публична администрация.
Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд. Член е на БСП от 2003 г.
Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет.
Член е на Националния съвет на БСП. Четвърти мандат е общински съветник.

– Каква беше 2023 година за България, г-н Таков?
-Вярвам, че за хората в личен план тя е била малко по-добра от 2022-ра и надявам се ще е по-малко добра от идващата 2024-та. Иначе мисля, че 2023-та ще остане в историята като година на разтърсващи и задълбочаващи се разломи в българското общество. Година на силно разделение и противопоставяне. Година на редица опити агресивно да бъде подчинен българският интерес на чужди сили, маскирани като „цивилизационен избор“. Година, в която продължи разграждането на авторитета на държавата и институциите. Като цяло 2023-та беше година на предателства, а последствията от тях ще видим, ще усетим, ще преживеем напред във времето…

А в политически план?
Компромисна. Година на безпринципни сглобки. В българската политика вече всичко изглежда възможно. Бяха преминати граници, след които можем спокойно да кажем, че в българската политика има всичко друго, само не и политика. Доказателството дойде в последния месец от годината с нарязването и демонтирането на Паметника на Съветската армия. Разчленяването на този символ е гавра с българската памет. Някои стигнаха и още по-далеч – ядоха торта с отрязаните глави на детето и на войника. Гнусен канибализъм в политиката, който води след себе си мрачни времена. Историята, за съжаление, има свойството да се повтаря. И да наказва самозабравилите се.

Каква беше годината за БСП?
– Беше критична. След историческото дъно, което БСП регистрира на предсрочните парламентарни избори през април тази година, дойде време за местния вот през есента. Националното ръководство определи резултатите от тях като връщане на партията на политическата карта на България и дори отчете засилване на позициите в местната власт. Честният прочит на числата обаче показва друга истина. Като цяло резултатите от местните избори бяха знакови, дадоха ни сигнали, показаха ни реалността. Надявам се да можем да ги видим, да ги прочетем вярно, да направим честни изводи и да успеем да планираме работата си през новата година така, че да обърнем опасната тенденция.

– В София ситуацията беше малко по-различна?
Това, което постигнахме в Градската организация на местните избори, е добър пример. Показахме, че лявото има шанс тогава, когато е обединено. Дори не просто има шанс, то е необходимо на българското общество. За местните избори в София тръгнахме от „партера“ – едва 7% и никой не ни даваше шанс, никой не ни слагаше в сметките. Беше немислимо да говорим за кмет, а за общински съветници прогнозите за БСП се ограничаваха до 4 или 5 в най-добрия случай. Е, сгрешиха всички, които говореха така. Не очакваха от нас това ляво обединение, което успяхме да направим, и толкова различна, креативна, смела и успешна кампания – такава, каквато БСП има за първи път от много години.

– От дистанцията на времето всичко изглежда лесно, но дали е било така преди и по време на кампанията?
– Сега ми е трудно да кажа, дали постигнахме всичко това, въпреки или благодарение на всички стени, които бяха издигани пред нас… В началото гледахме на провокациите и саботажите като част от играта. Опитвахме се да ги приемаме философски. Все пак, всички, които бяхме в екипа, сме в БСП от години и отлично познаваме особеностите на партийния живот. В един момент тази саботьорска деятелност изложи на риск участието на БСП в изборите в София… Важното е, че се справихме. Показахме, че лявото е силно тогава, когато е обединено зад идеи и каузи. Нашият общ кандидат за кмет Ваня Григорова остана на по-малко от 5000 гласа от победата в София (дали са с 5000 по-малко, или с 5000 повече за нас – предстои да разберем). Резултат, недостиган досега от ляв кандидат в столицата. Резултат от добро планиране, от почти перфектен екип, от правилния кандидат, от правилните коалиционни партньори, от солидната подкрепа на нашите районни организации и много работа. На тези избори беше разбит митът, че София е „синя крепост“. Хората показаха, че са готови за нова философия на управление на града. Има чуваемост за нашите политики, за левия прочит като алтернатива на 33-годишното дясно управление в столицата.

– Какво постигнахме през 2023-та година в политически план?
– Българският „политически елит“ постигна исторически недопустим, абсурден дори, компромис с морала и политическата култура. Този компромис го наричат „Сглобка“, „Некоалиция“, „Коалиция без коалиционно споразумение“, „Кооперация“…

Всичките тези определения са параван за една огромна лъжа от страна на участващите политически сили към българите. Оправданията им са най-различни, все уж „държавнически“, „отговорни“, „необходими“ действия и с цел да предпазели държавата и народа от опасностите – вътрешни и външни. Резултатът от целия този евтин театър, от лицемерието им, от подмяната, от кражбата на избора на гражданите е тоталният срив в доверието към институциите и прогресивният спад на активността на изборите. Това постигнаха. Напът са да го постигнат и в Столична община. А за българите остава само надеждата, че ще дойдат и по-добри времена.

– Какво не успяхме и изгубихме?
Искрено се надявам след всички политически абсурди през тази година да не сме изгубили вярата си в доброто…

– Вашето пожелание към хората за 2024 година?
Желая им здраве и вяра. Щастието всеки сам трябва да го постигне. Много ми се иска през следващата година да бъдем по-разумни, по-търпеливи и по-толерантни. Нека да сме малко по-смирени. Да намерим най-напред мира у себе си, за да можем да го постигнем и по света. Нека да са изпълнени с обич, топлина и уют Коледните празници, весело посрещане на Новата 2024-та година на всички! Да е здрава, мирна и успешна за България и българите!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!