Скандал в Швеция. Осъдиха полицаите да плащат на сириеца, който брутално ги нападна докато гореше Корана

В шокиращ обрат петима шведски полицаи са принудени да платят глоба на сирийския мигрант, който беше осъден за тежко нараняване на един от униформените по време на безредици, свързани с изгаряне на Коран случило се в дните на Великден през 2022 г.

Служителите на реда ще трябва да изплатят общо 12 650 шведски крони (1122 евро) от собствените си джобове на 45-годишния сириец, който беше осъден на две години и седем месеца за участие в безредиците.

Имам чувството, че нещо в правната система тук се е объркало ужасно много. Ние бяхме там, за да си вършим работата. Излиза, че отделни полицейски служители трябва да бъдат принудени да плащат от собствените си джобове на хората, които наистина са искали да ни убият„, споделя Александър Йеремич. Той е ръководител на група в гражданското дело, в което участва и един от петимата полицейски служители от район Боткирка, осъдени да платят съдебните разноски на чужденеца, според датския вестник Dagens Nyheter.

Скандалният случай е свързан с бунтовете на Корана, които започнаха в градския парк на Йоребру през 2022 г. Те бяха предшествани от крайнодесния активист Расмус Палуден, който изгори Коран в Швеция, и което доведе до жестоките бунтове, продължили няколко дни.

Съдията по делото обаче защити решението за финансово наказание на полицаите, заявявайки, че се придържа към буквата на закона.

Разбирам, ако изглежда обидно от гледна точка на полицията. Но няма грешка, правилата са такива, каквито са. Въпросът за щетите беше отделен в гражданско дело и полицията оттегли исковете си, така че те се считат за губеща страна и трябва да платят“, каза Йохан Нордгрен, съветник в окръжния съд Йоребру и съдия, взел решението.

Няколко полицаи бяха ранени толкова тежко от бунтовници, хвърлящи камъни в Свеапаркен, че бяха вкарани в спешна помощ в местната болница. Сред тях беше и Йохан Вестберг – хоспитализиран с тежко мозъчно сътресение и изгаряния на ръцете, които се очаква да се възстановяват с години.

Сириецът беше осъден на над пет години затвор. Присъдата по-късно беше отменена от Върховния съд, а наказанието намалено на две години и седем месеца.

Запалиха Корана пред парламента в Стокхолм

Решението на Върховния съд обаче заличи автоматично гражданското дело на офицерите срещу сириеца, които искаха обезщетение за грубото нападение срещу тях. Съдиите заявиха, че служителите на реда нямат право на финансово възмездие, тъй престъплението било срещу държавата, а не срещу отделни полицейски служители.

Нямам намерение да платя и стотинка. Тогава по-добре да ми наложат запор на всички спестявания. Това е толкова неправилно. Бях тям, за да си изпълня дълга„, казва Йохан Вестберг, който вече е напуснал полицията, пише Dagens Nyheter.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!