Запалиха Корана пред парламента в Стокхолм

Двама мъже изгориха днес екземпляр от Корана на демонстрация пред сградата на парламента в Стокхолм, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато отношенията между Швеция и страните от Близкия изток се влошиха заради няколко случая на оскверняване на свещената книга на мюсюлманите, предаде БНР.

Реакциите бяха особено остри в Ирак, чието правителство експулсира шведския посланик, след като протестиращи щурмуваха сградата на посолството на Швеция в Багдад и я подпалиха.

В Стокхолм днес Салуан Момика и Салуан Наджем първо стъпкаха екземпляр от книгата, след което го запалиха, както направиха в края на юни на подобна проява пред главната джамия в шведската столица. На 20 юли двамата мъже организираха демонстрация пред иракското посолство в Стокхолм, на която стъпкаха Корана, но не го изгориха.

Според медийни съобщения днешната проява е била разрешена от шведската полиция в събота. Организаторите са заявили пред журналисти, че искат Коранът да бъде забранен в Швеция. Пред в. „Експресен“ Салуан Наджем заяви, че ще гори свещената за мюсюлманите книга, докато властите не я забранят.

Източник: БНР

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!