Литва готова да отнеме гражданството на известна балерина, заради изразено мнение

Илзе Лиепа, народна артистка на Русия и балерина на Болшой театър, е подложена на вълна от критики в Литва заради изявленията си в подкрепа на Москва в разгара на бойните действия в Украйна. Възможно е да й бъде отнето литовското гражданство за „дискредитиране на държавата“, съобщава Лента.Ру.

Дирекция „Миграция“ към Министерството на вътрешните работи на литовската република поиска от съответните органи да оценят изявленията на балерината. Според ведомството, ако се установи, че с изявленията си известната балерина създава ситуация, застрашаваща националната сигурност, органът ще се обърне към президента на Литва с молба да лиши Лиепа от литовско гражданство.

През ноември 2022 г. балерината е интервюирана от канала Empathy Manuchi в YouTube. Тогава балерината изказа своята благодарност на въоръжените сили на Руската федерация за това, че „все още ни е позволено да живеем, да правим творчески планове, да се срещаме с приятели“. Освен това Лиепа заяви, че има доверие на руския президент Владимир Путин. Въпреки това тя отбеляза, че съжалява за Украйна и се срамува от балтийските държави в контекста на разрушаването на съветски паметници.

„И въпреки че от другата страна казват, че сме измамени и че Кремъл е затъмнил мозъците ни, това е въпрос на личен избор. Мисля, че едва сега най-накрая разбираме нещата перфектно и точно“, казва в интервюто Илзе Лиепа.

Солистката на Болшой театър получи литовско гражданство по заслуги през 2020 г. заради това, че повече от десетилетие е танцувала с литовския балетист Пятрас Скирмантас. Същевременно съгласно Закона за гражданството на Литва лице, което е получило гражданство по извънреден начин, се лишава от него, ако с действията си застрашава интересите на Литва в областта на сигурността или публично изразява подкрепа за държава, която застрашава интересите на Литва в областта на сигурността или други държави – членки на Европейския съюз, и техните съюзници.

През септември фигуристката Маргарита Дробязко беше лишена от литовско гражданство заради подкрепа за Русия. Тогава президентът на Литва Гитанас Наудеда подписва указ, с който отне гражданството на бившата състезателка по фигурно пързаляне и 13-кратна шампионка на Литва. Причината беше участие на фигуристката в шоуто на олимпийската шампионка по танци на лед Татяна Навка в Русия. В същото време Дробязко заяви, че няма да се откаже от Русия, за да запази литовския си паспорт.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!