Столтенберг: НАТО няма намерение да воюва в Украйна

от Лазар Лазаров

Ръководството на Украйна не се обърна към НАТО с искане да изпрати войски на Алианса в зоната на конфликта. Това заяви на 9 май генералният секретар на блока Йенс Столтенберг в интервю за ANSA, предаде Известия.

„НАТО няма планове да разполага сили в Украйна. Когато посетих страната миналата седмица, украинските власти не поискаха това, те поискаха повече подкрепа“, отбеляза той.

Столтенберг призова държавите от Алианса да окажат военна помощ на Киев. Според него неуспехите на украинските въоръжени сили (ВСУ) на фронта се дължат на това, че НАТО не е изпълнил това, което е обещал на страната. Генералният секретар припомни също така, че на Съединените щати им е отнело шест месеца, за да се споразумеят за нов пакет от помощи.

Известия припомня, че на 3 април Столтенберг обяви необходимостта военните доставки на НАТО за Киев да станат задължителни, а не доброволни. Той потвърди, че организацията възнамерява да играе важна роля в координирането и планирането на военна помощ за Украйна. В същото време той многократно подчерта, че Северноатлантическият алианс няма да стане участник в украинския конфликт. 

Въпреки това на Запад все по-често се правят изявления за изпращане на военен персонал на територията на страната. Така френският президент Еманюел Макрон няколко пъти подчерта, че подобна възможност не е изключена. На 2 май той припомни, че условието за разполагане на войски ще бъде искане от Киев или пробив на фронтовата линия от руската армия. Освен това на 8 май Литва обяви готовността си да изпрати свой военен персонал на тренировъчна мисия в Украйна.

Критично припомня, че по-рано италианският вестник Corriere della Sera писа, че страните от НАТО възнамеряват да обявят отказа си от идеята за изпращане на свои войски в Украйна на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон на 9-11 юли. В същото време блокът ще продължи да укрепва източния си фланг и възнамерява да увеличи личния си състав в региона до 300 хил. военнослужещи, които могат да бъдат разположени в териториите по протежение на хребета от Балтика до България.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!