Литовска лудост: Лишиха именита фигуристка от гражданство с абсурден довод

Известната фигуристка и двукратна бронзова медалистка от Европейските първенства по фигурно пързаляне Маргарита Дробязко беше лишена от литовското си гражданство с указ на президента на страната Гитанас Науседа защото е участвала в шоуто на Татяна Навка, съпругата на прессекретаря на Владимир Путин Дмитрий Песков.

Родена в Москва, Дробязко получава литовски паспорт по изключение през 1993 г. за заслугите си към страната, която представлява на Световното първенство по фигурно пързаляна, както и на пет Зимни олимпийски игри. Дробязко, заедно с партньора си в танцовите двойки и в живота Повилас Ванагас, е 13-кратна шампионка на Литва, два пъти (през 2000 и 2006 г.) е бронзова медалистка на Европейското първенство, а през 2000 г. е трета и на Световното първенство по фигурно пързаляне.

Фигуристката заяви, че не приема подобно решение на ръководството на страната. „Ако сега, за да запазя литовския си паспорт, ми бъде предложено да се откажа от семейството си, страната, която е моя родина от детството ми, очевидно е, че това не е за мен и няма как да се случи“, заяви Дробязко в социалните мрежи.

Причината за лишаването от литовското гражданство на спортистката е участието на Дробязко и нейния съпруг и дългогодишен партньор на леда Повилас Ванагас в шоу на олимпийската шампионка Татяна Навка проведено в Сочи. В Литва това се смята за работа за руската държава. Трябва да се отбележи, че Ванагас остава гражданин на Литва (за сега), тъй като е роден на територията на Литовската ССР, докато съпругата му получи литовски паспорт едва след разпадането на СССР.

Дробязко и Ванагас си сътрудничат с Навка от 2019 г. и участват в продукциите „Руслан“, „Людмила“ и „Спящата красавица“. Острата реакция на литовските политици беше предизвикана от подготовката на спортистите за шоуто „Лебедово езеро“, където фигуристката играе ролята на Черния лебед, а съпругът й играе ролята на Магьосника.

Маргарита Дробязко в ролята на Черния лебед в „Лебедово езеро“

Тази пролет литовският Сейм прие поправки, с които въведе механизъм за лишаване от гражданство, предоставено по изключение, по каквато процедура Дробязко е получила паспорт.

Едно от светилата във фигурното пързаляне Татяна Тарасова разкритикува решението на литовските власти и похвали Дробязко за изявлението й, като подчерта, че това е унижение от страна на литовския президент.

Маргарита е абсолютно права да направи такова изявление в социалната си мрежа. Какво право имат да й отнемат гражданството? Нещо погрешно ли е направила? Тя и Повилас Ванагас получават предложение за работа, което са приели. Те ли ще им осигурят работа? Вижте на какво ниво е фигурното пързаляне в Литва! Считам това за публично унижение от страна на литовските органи на властта срещу Маргарита Дробязко. Просто е ужасно„, каза Тарасова за спортния телевизионен канал „Матч ТВ“.

Депутатът от Държавната дума, олимпийската шампионка по бързо пързаляне с кънки Светлана Журова призна пред „Газета“, че при желание Дробязко ще получи руски паспорт без никакви проблеми.

Това е срам за Литва, защото човекът, който й донесе медали, сега го лишават от гражданство поради факта, че е участвал в ледени шоу програми в Русия. Нищо лошо не е казала за страната си, нищо лошо не е направила. Просто участва в шоуто в Сочи и това е всичко. Дали нейното изявление, че няма да предаде Русия в името на литовски паспорт, беше катализаторът? Мисля, че е това. Тя живее в Русия от толкова години, работи и е много обичана тук. Жалко е, че Литва се отнася така към нея. А да я лишат от гражданство за това, че живее в Русия и участва в шоу, е просто абсурдно. Ще успее ли да получи руско гражданство? Тя е родена в Москва – разбира се, че може„, заключи Журова.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!