Украйна взе решение да праща и затворници на бойното поле. Но не и с тежките престъпления

от Лазар Лазаров

В момент, когато Украйна се опитва да мобилизира повече войски за отблъскване на руските сили, в сряда парламентът в Киев прие проектозакон, с който се разрешава амнистия на някои категории затворници при условие, че отидат да се бият на фронтовата линия, пише RMXNews.

Законопроектът беше приет след второто му четене и сега ще бъде представен на председателя на украинския парламент, преди да се наложи да бъде подписан от украинския президент Влaдимир Зеленски.

Елена Шуляк, депутат от партията на Зеленски „Слуга на народа“, обясни в публикация в социалната мрежа, че мярката е насочена изключително към доброволно задържани лица и за нея ще се изисква съгласието на военните власти след проверка на физическото и психическото им здраве.

Мобилизацията няма да важи за затворници, осъдени за определени тежки престъпления, по-специално „умишлено убийство на повече от двама души“, сексуално насилие, атаки срещу националната сигурност или „сериозни“ присъди за корупция, добави Шуляк.

По мярката няма да могат да участват лица, осъдени при заемане на важни политически позиции.

Осъдените ще служат в специални части на армията, като такова искане могат да направят само затворници с присъда под три години затвор.

„Ние можем да оцелеем в условията на тотална война срещу враг с повече ресурси само чрез консолидиране на всички наши сили“, отбеляза Шуляк.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!