Протойерей Владимир Тишчук е новият предстоятел на Подворието на Руската църква в София

Светият синод на Руската православна църква назначи клирика на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук за предстоятел на Руската православна църква в София.
Това съобщи ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия за отношенията между църквата и обществото и медиите Владимир Легоида, пише ТАСС.

„Светият Синод назначи клирика на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук за представител на Патриарха на Москва и цяла Русия при Патриарха на България и предстоятел на подворието на Руската православна църква в София“, каза Легоида, чиито думи са цитирани от синодалния отдел.

Досега тази длъжност заемаше архимандрит Васиан (Змеев), но той и още двама служители на Подворието бяха експулсирани от България.

Според Легойда след дискусията синодът е изразил „категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти при експулсирането от страната на представители на Руската православна църква под надуман предлог“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече