Руският патриарх Кирил отговори на българския патриарх Неофит за Руската църква

Руският патриарх Кирил отговори на апела на българския патриарх Неофит за руската църква в София. Отговорът беше публикуван на сайта на Московската патриаршия. КритичноБГ го представя едно към едно:

Във връзка с депортирането от България на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на Подворието, извършено на 21 септември 2023 г., под претекст за „заплаха за държавната сигурност” дейността на Подворието е временно преустановена, а храмът – затворен. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на руската църква, жители на българската столица оставиха цветя и бележки на улицата непосредствено до светинята и протестираха срещу полицейските действия на българските власти.

В обръщението си към Негово Светейшество Московския и на цяла Рус патриарх Кирил Негово Светейшество Българският и Софийски митрополит Неофит изрази загриженост от спирането на литургичния живот в църквата „Св. Николай“ в София.

В отговорно писмо предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри. Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на Подворието на Руската православна църква, като подчерта постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския Патриарх в Москва в служба в полза на двете църкви и осигуряване на постоянна подкрепа за дейността на Българското църковно Подворие в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на Св. Серафим, Богучарски архиепископ, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че цялата отговорност за спирането на дейността на комплекса е на тези, които са взели решението за депортиране на неговия настоятел и служители.

Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия в близко време ще назначи нов настоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящото му установяване в София.

В заключение на посланието си Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!