Guardian: Хавайците настояват за отделяне от САЩ, за да оцелеят

Пожарите, които избухнаха през август на Хавайските острови, засилиха желанието на местните жители да получат независимост от Съединените щати. Това съобщава английският вестник „Гардиън“.

„Борбата на местните хавайци за суверенитет придоби нова актуалност след пожарите през август, които изпепелиха западната част на остров Мауи“, пише вестникът.

Активистите на коренното население твърдят, че само възстановяването на Хавайските острови като самодостатъчна и независима островна държава може да помогне за запазването на островите за бъдещите поколения.

Пожарите унищожиха огромен брой домове и наложиха преместването на повече от 10 000 хавайци, а средната цена на жилищата в Хавай надхвърля 1 млн. долара, отбелязва „Гардиън“.

Членът на Съвета на окръг Западен Мауи Тамара Палтин заяви пред изданието, че хавайските законодатели имат малко възможности да смекчат за местните жители последиците от жилищната криза, която е засегнала най-силно коренното население.

Горският пожар започна на 9 август на остров Мауи в американския щат Хавай. Поради силните ветрове бързо се разпространи в туристическия град Лахайна, който изгоря напълно.

На 25 август властите в окръг Мауи в американския щат Хавай заведоха дело срещу енергийната компания Hawaiian Electric за небрежност, довела до опустошителните пожари на острова. Според Hawaii News компанията е действала небрежно, като не е изключила електрическото оборудване въпреки предупреждението на Националната метеорологична служба за риска от горски пожари, а електропроводите, макар и под напрежение, са запалили суха трева при падането на стълбовете, което е довело до пожарите.

По-рано властите на окръг Мауи в Хавай оцениха възстановяването на щетите от големите пожари на 5,52 млрд. долара.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!