Германците с червен картон на либералната политика за миграцията на Шолц

Нови данни от социологически проучвания показват, че германците се обръщат срещу либералната имиграционна политика на правителството си. Две трети от тях казват, че искат да приемат по-малко бежанци. Това е голям удар за управляващите леви либерали в Германия, защото мнозинството от гражданите казват, че имиграцията носи повече недостатъци, отколкото предимства, пише RMXnews.

Украински бежанци чакат пред консулския отдел на посолството им в Берлин

Според държавното проучване на ARD-DeutschlandTrend 64 процента от германците искат страната да приема по-малко имигранти.

По-важното е, че същият брой, 64 процента, казват, че Германия е изправена пред повече проблеми, отколкото предимства, когато става въпрос за имиграция.

Проучването също така показва, че скептицизмът по отношение на имиграцията нараства във всички партии, включително тези вляво, тъй като училищните стандарти се сриват, времето за чакане за лекари нараства, жилищната криза се ускорява и престъпността се разраства, всичко това до голяма степен се дължи на масовата имиграция.

Проучването също така показва, че 73% казват, че разпределението и настаняването на мигранти в Германия се извършва доста зле или много зле.

Освен това 78% смятат, че интеграцията на мигрантите в обществото и на пазара на труда е или много слаба, или по-скоро лоша.

В областта на депортирането, с което германското правителство се бори от години, 80% от германците казват, че депортирането на отхвърлени /неприети/ бежанци се извършва доста зле или много зле.

Митинг на „Алтернатива за Германия“

Тези променящи се нагласи по отношение на имиграцията може да обяснят, поне отчасти, нарастването на популярността на антиимиграционната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която се застъпва за строг граничен контрол и масово депортиране. Анкетата показва, че 82% от германците искат засилен граничен контрол.

Политическото откъсване от гражданите в Германия може би подхранва въпроси, свързани със самата демокрация, тъй като германците като цяло са благосклонни към демокрацията като политически модел, но са дълбоко неудовлетворени от това как тя реално функционира в тяхната страна. В Източна Германия 77% заявяват, че подкрепят демокрацията като добър политически модел, но това може да означава, че почти една четвърт или не подкрепят демокрацията, или не могат да определят, дали тя е добър политически модел.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Проучването също така показа, че 55 процента от германците не са доволни от това как работи демокрацията в страната, което е увеличение с 8 пункта спрямо октомври 2022 г. По отношение на този резултат две трети в източната част на Германия казват, че не са доволни, докато 52 процента на запад казват, че не са доволни.

Видни членове в германската политическа върхушка, включително канцлера Олаф Шолц, или настояват за пълна забрана на партията „Алтернатива за Германия“ , или изразяват подкрепа за потенциална забрана. Като се има предвид позицията на партията като втората по големина политическа партия в страната, всяка потенциална забрана може да доведе до срив в подкрепата за демокрацията, най-вече в източната част на Германия, което може да хвърли страната в дълбока политическа криза.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!