Песков за легитимността на Зеленски след края на мандата му и контактите на Путин с Тръмп

от Лазар Лазаров
Песков

Всякакви оръжия, които се доставят на киевския режим, не могат да променят хода на Специалната операция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на 23 май, предаде Известия.

„СВО продължава. Нашите военни си вършат работата, знаят как да я вършат“, заяви той по време на брифинга.

В отговор на въпрос за легитимността на украинския лидер Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, Песков припомни позицията на руския президент Владимир Путин.

„Начинът, по който руският президент Владимир Путин предложи да се отнасяме към него, говорейки на пресконференция в Харбин. Можете лесно да прочетете отговора на президента на съответния журналистически въпрос“ , подчерта в отговор прессекретарят на президента.

ТАСС припомня, че на 17 май, след държавно посещение в Китай, Путин отговори на въпроси на журналисти, включително относно легитимността на Зеленски след 20 май. Според руския лидер тази легитимност трябва да бъде оценена от политическата и правна система на Украйна, в частност от Конституционния съд на тази страна. В същото време Путин отбеляза, че легитимността на украинските власти е важна за Руската федерация, ако става въпрос за подписване на документи с тях.

Невъзможно е да се видят сили в Обединеното кралство, които да се характеризират с трезв подход към Руската федерация, заяви още Песков. Така той коментира изявлението на британския премиер Риши Сунак за разпускането на парламента и назначаването на предсрочни избори в страната на 4 юли.

„В контекста на нашите двустранни отношения е малко вероятно, сега е почти невъзможно да различим в политическия пейзаж на Великобритания сили, които да се отличават с трезво отношение към перспективите на нашите двустранни отношения“, заяви прессекретарят.

„Всички политически сили са потънали в бездната на дремещата русофобия, на враждебното отношение към нашата страна. Затова в контекста на отношенията с нас никакви избори няма да променят нищо“, категоричен е говорителят.

Руският президент Владимир Путин не поддържа връзка с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп,  заяви още говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Представител на Кремъл коментира думите на бившия ръководител на американската администрация, който се стреми да бъде номиниран за кандидат на предстоящите президентски избори в САЩ, за възможността да се постигне освобождаването на Еван Гершкович, обвинен в Русия в шпионаж.

„Естествено, Путин няма никакви контакти с Доналд Тръмп“, отбеляза  Песков.

Тръмп написа в социалните мрежи, че ще използва връзката си с Путин, за да осигури освобождаването на Гершкович, предаде Rueters. Бившият президент на САЩ по-рано заяви, че ако бъде преизбран, ще може да осигури освобождаването на Гершкович.

По-рано, на 13 май, Белият дом обяви отпускането на нов пакет от помощи за Киев. В същото време съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви, че въпреки нарастващия темп на доставки, прехвърлянето на такива пакети едва ли ще се извършва всяка седмица.

Преди това на 10 май президентът на САЩ Джо Байдън наред изпращането на 400 милиона долара военна помощ за Украйна. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов нарече това реакция на успехите на руската армия на фронта.

Източник: ТАСС; Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!