„Алтернатива за Германия“ набира популярност на фона на нарастващите военни разходи

Готовността да се гласува за десни популисти се дължи на недоволството на избирателите от управляващите демократи

Олег Никифоров, Отговорен редактор на приложението NG-Energy, Независимая газета

Нови проучвания на общественото мнение в Германия показват постоянно нарастване на популярността на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (АдГ). Според неделното проучване на RTL/n-tv и INSA тя вече е на второ място с 19% рейтинг на одобрение. Тя вече изостава с 8 % от лидера на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС.

Сред политическите анализатори се разгаря дебат защо германците са склонни да избират десни популисти. В крайна сметка според същите проучвания три четвърти от избирателите смятат AdG за недемократична. Изводът, който засега се страхуват да направят, очевидно е, че на германците им е писнало от демокрацията и се налага да затягат коланите.

Преди известно време американската социологическа служба More in Common Germany направи опит да разбере социалнопсихологическата ситуация в германското общество, за да разбере къде успяват десните популисти. Нейните експерти определиха шест приблизително еднакви по големина социални групи, които характеризират населението на съвременна Германия. Две групи привлякоха вниманието им, които те нарекоха „разочаровани“ и „възмутени“. Първата група съставлява около 14% от западногерманците, а втората – 19%. Първата група отхвърля справедливостта, общите ценности и сплотеността в съвременна Германия, докато втората се характеризира с различна степен на национализъм, недоверие към социалната система и недоверие към управляващите политици.

Очевидно тези групи формират гръбнака на AdG. Важно е обаче да се отбележи, че към тях се присъединява и трета група – „прагматиците“, наброяваща около 16 % от населението. За тази група са важни личното благополучие чрез увеличаване на собствените доходи и превесът на контрола над политиците над доверието в тях. Всички тези групи в момента изпитват икономически затруднения. А това води до увеличаване на социалното напрежение.

На конгреса на малката партия ХДС миналата седмица лидерът на ХДС Фридрих Мерц вече говори за предсрочни избори за Бундестага, тъй като партиите в управляващата коалиция не са в добри отношения. Като пример той посочи разногласията относно бюджетните линии за 2024 г. Не само острият спор между Свободните демократи и Зелените относно изпълнението на плановете за декарбонизация на министъра на Зелените Роберт Хабек, но и току-що обявеното изявление на лидера на СвДП и министър на финансите Кристиан Линднер, че партията му няма намерение да взема решение за избор на партньори след 2025 г., когато ще се проведе следващият вот за Бундестага. Това се тълкува като разочарование на свободните демократи от настоящата управляваща коалиция.

Германия вече има недостатъчен бюджет за социални разходи, тъй като разходите за отбрана рязко нарастват. Те предизвикват загриженост у същата Линднер. Според негово изказване пред Deutschen Presse-Agentur германският бюджет вече е изчерпан и Берлин не може (както изискват брюкселските чиновници) да увеличи вноската си в бюджета на ЕС. А искането на Брюксел за увеличаване на вноските се дължи на факта, че планираният бюджет за 2021-2027 г. вече е почти изразходван заради подкрепата за Украйна.

За никого не е тайна, че германската военна индустрия преживява бум след началото на специалната военна операция. Според концерна Rheinmetall в рамките на следващия месец неговите заводи трябва да получат поръчка за няколко милиарда евро от правителството. Според ръководителя на концерна Армин Папергер поръчката е част от споразумението, постигнато от началника на Бундесвера Борис Писториус с представители на НАТО на неотдавнашната среща на министрите на отбраната на алианса в Брюксел. Сред тях е и поръчката за производство на 300 хил. снаряда за германските самоходни системи за противовъздушна отбрана от типа „Гепард“, които вече са доставени на Украйна. Паперингер обещава да достави 40 000 до 60 000 снаряда през тази година.

Комисиите по отбрана и бюджет на Бундестага току-що одобриха закупуването от Израел на системата за противовъздушна отбрана Iron Dome, известна на пазара като System Arrow 3, на стойност 5 млрд. евро. Тя ще струва 4 млрд. евро, а още 1 млрд. евро ще получи германската фирма Diehl BGT Defenct за производството на самоходната система за противовъздушна отбрана IRIS-T. Парите ще дойдат от специален фонд от 100 млрд. евро, създаден от правителството миналата година. Ако се съди по изявленията на ръководителката на комисията по отбрана в Бундестага Мария-Агнес Щрук-Зимерман (СвДП), израелската система за противовъздушна отбрана може да бъде предоставена на Киев.

Към планираните военни разходи на Германия трябва да се добави и очакваното увеличение на военните разходи до 2% от БВП през следващите години в съответствие с изискванията на НАТО, които понастоящем се считат за минимално ниво. Следователно не е изключено тези изисквания да надхвърлят 2 % от БВП на срещата на върха във Вилнюс.

Надпреварата във въоръжаването, започната за сметка на социалните и инфраструктурните проекти, може да отчужди други социални групи, които според „Повече общо в Германия“ се описват като „утвърждаващи се“ и „непринудени“ (т.е. стремящи се да живеят в хармония и готови да поддържат социалната хармония) от основните политически партии. Докато за „естаблишмънта“ смисълът на съществуването е свързан преди всичко с удовлетворението. И двете групи обединяват по 17% от населението и се опасяват от спад в жизнения си стандарт.

 

 

Източник : Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!