Дипломат: САЩ обсебиха Съвета за сигурност на ООН

САЩ провеждат политика на произвол и двойни стандарти на международната арена, която превръща Съвета за сигурност на ООН в „платформа за конфронтация“. Това заяви Ким Сон Кьон, заместник-министър на външните работи на Корейската народно-демократична република по въпросите на международните организации, цитиран от Корейската централна телеграфна агенция (ЦТАК) в неделя, 10 декември, съобщава „Известия“.

Сградата на ООН в Ню Йорк

Той припомни, че САЩ наложиха вето на проекторезолюция, предложена от Обединените арабски емирства, в която се настоява за незабавно прекратяване на военните действия в Ивицата Газа.

„Съжалявам, че единодушното желание на международната общност за скорошен мир и стабилност в Близкия изток отново беше безмилостно потъпкано заради догматизма и произвола на един арогантен и безцеремонен постоянен член на Съвета за сигурност на ООН“, обясни дипломатът.

Освен това той нарече действията на Израел сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност. Според заместник-министъра на външните работи покровителстването на съюзник, който е убил десетки хиляди цивилни, и използването на правото на вето е не само проява на двойни стандарти, но и апогей на нечовешкото зло.

„Ако законността на действията на държавите членки на ООН, трябва да се преценява според това дали те са независими суверенни държави или васални проамерикански държави, би било по-добре да се следва Конституцията на САЩ, а не Уставът на ООН, и вместо това да се създаде Съвет за национална сигурност на САЩ. Това би било по-добре за американското господство в света“, казва Ким Сон Кьон.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!