Полша е против включването на Германия в Съвета за сигурност на ООН

Протестираме срещу предложението на украинския президент Володимир Зеленски за включване на Германия в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви полският заместник-министър на външните работи и представител в правителството по въпросите на репарациите Аркадиуш Мулярчик в четвъртък, 21 септември, .

Ден по-рано украинският лидер, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на организацията, предложи да се разшири броят на постоянните му членове, като се включат държави от Азия, Африка, Латинска Америка и Тихоокеанския регион, както и Германия.

„Предложението на Зеленски Германия да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН трябва да предизвиква дълбоки възражения“, написа полският заместник-министър на външните работи в профила си в социалната мрежа X.

Според него Федерална република Германия „е страна, която никога не е носила отговорност за военните престъпления и грабежите по време на Втората световна война срещу Полша, поляците и други народи, включително Украйна, и следователно не може да стане гарант на световния мир и сигурност“.

На 19 септември президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, за да може в него да се появят нови гласове и мнения. Той припомни, че Вашингтон вече е изразил подкрепа за разширяването на Съвета за сигурност, по-специално за увеличаване на броя на постоянните и непостоянните членове.

Британското издание The Telegraph отбеляза, че Байдън иска въвеждането на пет или шест нови постоянни членове като Индия, Бразилия, Германия и Япония. Японският министър-председател Фумио Кишида също се изказа в подкрепа на разширяването на Съвета за сигурност на ООН по време на сесията на Общото събрание на организацията. Според него светът се нуждае от Съвет за сигурност, който да отразява днешната действителност.

Междувременно в края на август руският външен министър Сергей Лавров изключи възможността за включване на Германия и Япония като страни постоянни членки в Съвета за сигурност на ООН. Според Лавров, нито Германия, нито Япония, като „послушни изпълнители на волята на Вашингтон, както и почти всички останали западни държави, няма да добавят нищо ново към дискусиите в Съвета за сигурност.“

Месец по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече амбициите на Германия и Япония за членство в Съвета за сигурност на ООН неоснователни. Тя подчерта, че Москва е за това Съветът за сигурност на ООН да стане „по-представителен“ за сметка на развиващите се страни от Африка, Азия и Латинска Америка, които с право могат да претендират за по-значима роля в света.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!