Зеленски: Изключете Русия от Съвета за сигурност на ООН

Преди речта си пред Общото събрание на ООН, украинският президент Володимир Зеленски призова за изключване на Руската федерация от Съвета за сигурност на организацията. Зеленски отново си позволи да критикува ООН, че е позволила на Русия да остане в съвета, явно не знаейки, че Русия е една от петте постоянни членки на съвета.

Постоянните пет членки на Съвета за сигурност на ООН са петте Велики (ядрени) сили в света: Руската федерация, Съединените американски щати, Обединеното кралство, Франция и Китай. Всяка една от тях има правото на вето на всяка независима резолюция.

В речта си, украинският президент призова световните лидери, събрали се в Общото събрание на ООН, да останат единни срещу нахлуването на Русия в страната му и посочи, че Москва трябва да бъде отблъсната, така че светът да може да се насочи към решаване на належащи глобални предизвикателства, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

„Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя. Трябва да сме обединени, за да го направим, и ще го направим“, заяви Зеленски от трибуната в Ню Йорк на годишното Общо събрание на ООН.

Търсейки все по-широка подкрепа украинският президент вкара в употреба и риториката за климатичните промени като спомена последните земетресение в Мароко и наводнения в Либия. „Трябва да го спрем. Трябва да действаме единно, за да съсредоточим всичките си възможности и енергия върху справянето с тези предизвикателства“, каза Зеленски пред Общото събрание.

В речта си Зеленски обвини Русия в какво ли не в стремежа си да привлече съчувствие, състрадание и съответно симпатия, което в неговия случай означава още военна помощ, а не подкрепа за намиране на начин за мирно решаване на военния конфликт на масата за преговори.

Миналата година, когато Зеленски се изказа онлайн, представи план от 10 точки, който включваше възстановяване на териториалната цялост на Украйна, оттеглянето на руските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на страната. Година по късно той каза, че работи за организиране на мирна среща на върха въз основа на този план и във втория ден след откриването на Общото събрание на световната организация ще представи подробностите на специална среща на Съвета за сигурност на ООН.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!